Henry Lundholm

Kristina Andersson på Paulúns Näringscenter med en så kallad Bod Pod, fettmätningsmaskin, i bakgrunden.

Är du avundsjuk på fotomodellssmala tjejer som tycks kunna äta vad som helst? Sanningen är att de oftast har en större andel fett än normalbyggda tjejer. Så Kate Moss och Paris Hilton är förmodligen riktiga tjockisar.
Bara för att man är smal betyder det inte att man kan strunta i att träna eller äta sunt. För att vara hälsosam krävs det att du inte överstiger en viss procentandel fett. Kvinnor som är pinnsmala har givetvis mindre fett sett i antal kilon, men när man tittar på procentfördelningen är de oftast ohälsosamt feta.
– Är man jättesmal och inte tränar består kroppen oftast av för mycket fett rent procentuellt. Jag har mätt många spinkiga tjejer som hamnat på över 30 procent fett, säger Kristina Andersson, nutritionist på Paulúns Näringscenter.
Klassiskt smala tjejer har alltså ofta ett högt värde, och det innebär en allvarlig risk för deras hälsa. Att vara Paris Hilton-smal är alltså inget att sträva efter.

BODY MASS INDEX
Att mäta sin kroppssammansättning och andelen fett har blivit alltmer populärt, mycket beroende på att många kost- och hälsoprogram på tv gör just detta.
Du har säkert hört talas om BMI, Body Mass Index, där man räknar ut förhållandet mellan vikt och längd. Problemet är att här tar man inte hänsyn till om vikten består av fett eller muskler. Tränar du mycket och har muskler får du med stor sannolikhet ett högt BMI. För att veta hur det verkligen står till i kroppen kan
man göra en kroppsfettsmätning.
– I vår Bod Pod-maskin mäter vi volymen på kroppen och mängden luft som den tränger undan. Kroppens fettfria massa, som skelett, muskler, inre organ och vatten, har en densitet, fett en annan. Därför kan vi få fram en ganska exakt siffra på din kroppssammansättning.
– Många stirrar sig blinda på siffrorna på vågen, men det är ganska ointressant. Det som betyder något är om man har en sund sammansättning, säger Kristina Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset