After work är ett uttryck som är nästan 30 år gammalt – och namnet till trots svenskt (!).
After work är ett uttryck som är nästan 30 år gammalt – och namnet till trots svenskt (!).

Att ta ett glas med kollegorna efter jobbet förekommer troligen på flera platser i världen. Men visste du att uttrycket "after work" i själva verket är ett svenskt påhitt? Här är fem saker du kanske inte visste om fenomenet aw.

Svenskt uttryck

Aw, eller after work, är det engelska namnet till trots ett svenskt uttryck på när du tillsammans med dina kollegor går ut efter jobbet för att ta en öl eller ett glas vin. Det skriver engelskspråkiga tidningen The Local, som även nämner att uttrycket förekommer i andra skandinaviska länder.

Enligt samma tidning är det snarare vanligare med uttryck så som ”How about some drinks?” om du befinner dig i exempelvis New York, eller enkelt uttryckt ”pub?” i London.

Nästan 30 år gammalt

Enligt en del i en skriftserie publicerad av Vin- och sprithistoriska museet i Stockholm är after work ett uttryck som har några år på nacken. 1991 ska det svenska uttrycket först ha förekommit i svensk media, skriver författaren Dan Porsfelt. Dessutom verkar uttrycket vara storstadsbaserat då det först förekom i de Stockholmsbaserade rikstidningarna för att sedan sprida sig till tidningarna i Göteborgstrakten. I samma veva förekom uttrycket även i Västerbottens-kuriren och Östersunds-posten.

Happy Hour

En aw kanske ofta startar med en riktigt billig öl under ”happy hour” – eller? Nja, förut kunde du ofta se skyltar med rabatterade priser på öl, vin och cider innan ett visst klockslag. Men enligt alkohollagen är det inte tillåtet att uppmuntra kroggästerna att köpa alkoholdrycker. Av samma anledning är det heller inte tillåtet att ha erbjudanden i stil med ”två för en”. Prissättningen får inte heller ske ”på ett sådant sätt att försäljning av drycker med högre alkoholhalt främjas”.

LÄS MER: Sant eller falskt: 9 vanliga påståenden om alkohol

Matkrav

Även om du och dina kollegor bara är ute efter att dricka ett glas eller två har ni alltid möjlighet att äta på puben. Faktum är att det är ett krav för de som serverar alkohol att även servera något ätbart. Den mat som serveras ska tillagas i köket. Efter klockan 23.00 kan det däremot räcka om maten är av enklare slag och det endast finns några få rätter att välja på, skriver Länsstyrelsen.

Gratis är gott!

Mm, så kanske det är, men du har med stor sannolikhet aldrig blivit bjuden på gratis alkohol av personalen. Det är i alla fall inte tillåtet. Har du till exempel något att klaga på får personalen inte kompensera dig med alkoholhaltiga drycker, så som en avec till kaffet. En kaffe och en dessert går däremot bra. Eller en läsk!

LÄS MER: Alkoholen blir dyrare – här är 7 lagar som införs 2017

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset