Storbritannien är en av de största importörerna av avokado i Europa, och igår kom nyheten om en Londonkrögare som tröttnat på avokadon och inte vill ha den på menyn. Samtidigt har en dansk miljöorganisation publicerat en rapport som visar att en avokadoplantage i Chile bidrar till att befolkningen drabbas av vattenbrist. Metro listar allt du behöver veta om avokadon just nu.

1. Bidrar till vattenbrist i Chile

Den danska miljöorganisationen Danwatch har bevakat avokadoodlingar i provinsen Petorca i Chile, och kommit fram till att den älskade vitaminbomben just där blivit en miljöbov. Det råder vattenbrist i provinsen och en avokado som vanligtvis behöver 70 liter vatten för att produceras, kräver 320 liter vatten i Petorca på grund av det torra klimatet. Plantagerna har bidragit till att floder torkat ut, medan befolkningen drabbas vattenbristen. Rapporten har hittills fått en dansk och en tyskägd livsmedelskedja att bojkotta avokado från Petorca, skriver Sydsvenskan. Bland annat Lidl är en av de butiker som ska ha sålt avokado från Petorca-provinsen.

2. Mexico exporterar mest avokado till Europa

Även om man kan tänka sig att det finns skäl till att bojkotta avokado från Petorca-provinsen, exporteras avokado från ett flertal länder. Det land i världen som exporterar mest avokado till Europa är Mexiko, enligt nederländska ministeriet CBI som jobbar med export mellan Europa och utvecklingsländer. Inom Europa är Spanien störst bland avokadoproducenterna.

LÄS MER: Älskat bär alltmer omstritt

3. Västerlänningar äter mer och mer avokado

I västvärlden har avokadokonsumtionen ökat rejält senaste åren. CBI kopplar ihop det med en ökande hälsotrend där avokado passar väl in i dieten. Enligt Sydsvenskans artikel är Sverige det land som konsumerar tredje mest avokado per capita i världen, och The Independent skriver att britterna lägger mer pengar på avokado än på apelsiner. CBI uppskattar att fransmännen äter allra mest avokado och att Europa konsumerar totalt 327 000 ton, alltså 0,65 kilo per capita. Men det är bara en fjärdedel av vad som konsumeras i USA.

4. Avokadon är ett bär

Avokadon, som ofta benämns som frukt eller grönsak, är botaniskt sett ett bär. Den växer på 15 till 20 meter höga träd och härstammar från norra Guatemala och södra Mexiko. I samband med arkeologiska utgrävningar har det där påträffats avokadokärnor äldre än 10 ooo år.

5. Den innehåller massor av nyttigheter

Att avokadon hyllas för att vara nyttig och hälsosam är helt rätt. Enligt Livsmedelsverkets innehållsdeklaration innehåller avokado ungefär 16 procent omättat fett samt protein, fibrer och vitaminer.

LÄS MER: Så väljer du en perfekt avokado

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om avokado