Så kan du fira världens kvinnor – i Malmö.
Så kan du fira världens kvinnor – i Malmö.

På torsdag är det den internationella kvinnodagen. Den har uppmärksammats sedan 1910 och tar sig i uttryck på en mängd olika sätt runt om i världen. Vissa använder dagen till att belysa orättvisor, andra använder den till att lyfta fram systerskapet, de flesta gör både och. Här kommer några tips på saker som händer i Malmö i veckan.

Biograf Panora, (hela veckan)
Folkets Bio Malmö, Friisgatan 19 D, 214 21 Malmö
Förra veckan tipsade jag om arrangemanget ”Arab Women Film Festival” på Biograf Panora. AWFF överlappar med en hel veckas uppmärksammande av internationella kvinnodagen. Här bjuds det på filmförhandsvisningar, bland annat av filmen ”Manifesto”.

Systerskap Quiz -Kvinnohistoria i Malmö (8 mars)
S:t Johannesgatan 7, Malmö
Om du vill läsa mer av Malmös kvinnohistoria och samtidigt tävla är kanske Systerskap Quiz något för dig. Det görs två kostnadsfria turer och de tar cirka en timme. Det är konstbloggen Whaleartbranch och fortbildarna i Historielabbet som står för arrangemanget som börjar utanför Malmö Konsthall och slutar vid Folkets Park.

FEM Wknd (10 mars)
Mitt Möllan, Claesgatan 8, 214 26 Malmö
På Mitt Möllan medverkar 45 olika aktörer på en feministisk marknad. Allt från tidskrifter till blomkrukor kommer att finnas till salu. Utöver alla hantverkare kommer det även att bli författarbesök och musikunderhållning.

LÄS MER: 4 helgtips – från kallbadhus via Köpenhamn till konstrunda

Allsång: Internationella kvinnodagen special (8 mars)
Victoriateatern, Södra Förstadsgatan 18, 211 43 Malmö
På Victoriateatern bjuder Husbandet med Kristoffer Jonzon in till en helkväll med allsång och skoj. Dagen till ära lägger de fokus på kvinnorna i musikens värld och ur högtalarna ljuder valda delar av de 100 senaste åren.

8 mars-festen 2018 (8 mars)
Moriska Paviljongen, Norra Parkgatan 2, 21422 Malmö
Årligt, storskaligt 8 mars-galej på Moriskan. En kväll fylld av glada dansgolv, glitter och allsång. Kvällen börjar, för den som vill och kan, med en middag på temat frihet/gemenskap/nätverk där Vanessa Marko och Nadja Jebril agerar värdinnor.

Aurora Perchovich

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset