Lana Del Rey avslutade festivalen i Slottsskogen på lördagen.
Lana Del Rey avslutade festivalen i Slottsskogen på lördagen.

Årets Way out west är över. Tre dagar som bjöd på fest, mer sol än regn och framför allt en massa bra spelningar. För att lindra festivalbaksmällan blickar vi tillbaka på några av höjdpunkterna under årets festival – här är fem snackisar från Way out west 2017.

Frank Oceans introverta konsert

Han ställde inte in! Orosmolnen fanns där efter flera inställda festivalspelningar i år, men 20 minuter efter utsatt tid klev Frank upp på Flamingo. På en liten scen ute i publikhavet genomförde han vad som nästan kändes som en session i replokalen. Å ena sidan bjöd han på en fantastiskt snygg show, å andra sidan utnyttjade han inte resurserna tillräckligt mycket. Den stora stråkorkestern han tog upp i mitten av setet hördes knappt. Och var det verkligen nödvändigt att starta om ”Ivy” efter att merparten av låten gått, bara för att rösten sprack för en sekund? Många älskade spelningen, många tyckte att den var för tråkig, men alla snackade om Frank.

LÄS MER: Så bra var festivalmaten på Way out west

Anders Ygemans intervju

Den förre detta inrikesministern bokades till festivalens seminariescen långt innan it-skandalen briserade, och när den väl hade gjort det blev det en snackis om Ygeman skulle ställa in sin intervju på festivalen. Det gjorde han inte, däremot fick intervjuaren Jenny Wilson förhinder och ersattes av Rebecca och Fiona. Artistduon beskrev Ygeman som ”as-skön” och ”lite som en Kent-kille”, och undrade om han skulle chilla lite just nu för att komma tillbaka som kung? ”Jag vet inte vad jag ska svara på det”, sa Ygeman. Ett lika oväntat som härligt samtal.

Lana Del Reys kärlek till fansen

Ingen på Way out west hade så mycket star quality som Lana Del Rey. Superstjärne-alter egot är så perfekt utmejslat att det verkar omöjligt att se bakom fasaden och få en skymt av den riktiga Elizabeth Grant. Kanske är det därför det är så härligt när något lyser igenom, som den stora kärleken till fansen. Jublet var öronbedövande när hon klev upp på scenen och Lana del Rey gav hela tiden tillbaka. När hon gick ner till kravallstaktet innan sista låten för att krama fansen och ta selfies var väckelsemötekänslan total, och det räckte med att se fansens lycka på videoskärmarna för att få gåshud.

LÄS MER: Metro träffade Ruben Östlund på Way out west

Musiken

Ingen skräll på en musikfestival kanske. Men efter flera år där de stora snackisarna på Way out west handlat om vegetarisk mat, havremjölk och Outkasts sexistiska bakgrundsvideo var det själva spelningarna som var i fokus i år. Frank Ocean, The xx, Young Thug, Lana Del Rey och Feist bjöd på några av årets mest omtalade konserter.

Linnea Henrikssons mellansnack

Linnea Henriksson är en grym underhållare. Från en fantastiskt rolig anektdot om ett misslyckat möte med Per Gessle till ett långt brandtal mot sexuella övergrepp lyckas Linnea Henriksson beröra på alla plan. Och så stoppar hon in en massa hits däremellan. En bättre speltid än 14 på lördagseftermiddagen hade varit välförtjänt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset