En skräll, dyra klänningar och specialeffekter stod i fokus under Melodifestivalens andra deltävling i helgen.

Skrällande Wiktoria

Den 19-åriga Boråstjejen Wiktoria Johansson, som bara använder förnamnet som artistnamn, smög upp bakom alla förhandstippade favoriter och knep en finalplats bredvid David Lindgren. Hon hade ett tekniskt komplicerat nummer men det som imponerade mest var hennes stora röst i popcountrylåten ”Save me”. Hennes hemliga vapen var coaching från Melodifestivalsvane Anton Ewald vars pappa Mattias dessutom är Wiktorias manager.

 

Effekternas afton

Melodifestivalen har drabbats av ”Heroes”-effekten. Det vill säga en vilja att leverera något unikt och visuellt i stil med Måns Zelmerlöws interaktion med en tecknad liten gubbe förra året. Men det har inte gått smärtfritt. David Lindgrens nummer gick ut på massor av laserstrålar och rök som skullesamspela i precis rätt sekund. Man har tampats med att få det att fungera och tvingades till slut förenkla numret en aning. Isa å sin sida bjöd på avancerade skugglekar och Wiktoriasutmaning var att stå helt stilla och agera projektionsduk. 

 

Kvällens klänning 1

Vi har fått se programledaren Gina Dirawi i den ena efter andra fina klänningen under hennes Melodifestivalskarriär. Men nu har hennes stylist överträffat sig själv. Gina bar en hänförande klänning som var enorm! Problemet var att komma till och från där hon skulle vara och under en repetition råkade Gina fastna och riva sönder den. Men då väger ju kreationen enligt uppgift också 15 kilo.

 

Kvällens klänning 2

Efter att Charlotte Perelli petats som programledare på grund av ett reklamuppdrag som stred mot SVT:s policy fick hon uppträda mer än planerat. Bland annat fick Charlotte framföra sin nya singel, och vilket uppträdande sen – eller snarare vilken klänning. Hon bar en Balmain-klänning värd 100 000 kronor, samma som Jennifer Lopez har synts i.  

– Den var dyr. När man köper haute couture får man betala en slant, konstaterade Charlotte till Expressen.

 

Programledare eller inte?

Det har knorrats om favorisering och hyckleri när Charlotte Perrelli petades som programledare – för hon var ju det ändå. Sångerskan inledde showen tillsammans med programledaren Gina Dirawi och kommenterade den kommande kvällen. Sedan påannonserade Charlotte snabbreprisen – sjungande. 

Ett hån mot SVT:s regler, sa kritikerna och påpekade även att Charlotte Perrelli är god vän med Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset