Lovön erbjuder en lättillgänglig naturupplevelse som får dig att glömma storstadspulsen för en stund.
Lovön erbjuder en lättillgänglig naturupplevelse som får dig att glömma storstadspulsen för en stund.

En vandringsupplevelse behöver inte ligga långt bort. Snöra på dig vandringskängorna och bege dig ut i naturen i Stockholms närhet.

Lovön runt

Ett stenkast från innerstan ligger den lättillgängliga tillflyktsorten Lovön. En 17 kilometer lång vandringsled går runt hela ön. Fina vyer över Mälaren, oexploaterade strandsträckor, varierad natur och en kombinerad fornstig.

Kollektivtrafik: Fem minuters busstur från Brommaplan till starten vid Drottningholm.

Upplandsleden

En vacker delsträcka av den nästan 40 mil långa Upplandsleden går från Lövsta, norr om Hässelby, och in i Järfälla.

Kollektivtrafik: Åk buss till Lingonrisgränd om du utgår från tunnelbanenätet. Åk buss till Fjällenskolan i Viksjö/Järfälla om du utgår från pendeltågslinjen.

LÄS MER: Metro Mode listar: Stockholms bästa spahotell och spaanläggningar

Tyresta nationalpark

Den största och finaste urskogen söder om Dalälven bara två mil från Stockholms centrum. Leder på totalt 5,5 mil. Bra variation för både familjen och den vandringsvana. Tältning är tillåtet vid eldplatserna där även ved finns.

Kollektivtrafik: Ta buss från Gullmarsplan till Svartbäcken eller buss från Haninge pendeltågsstation.

Gömmarens naturreservat

Mellan centrala Huddinge och Kungens Kurva ligger Gömmarens naturreservat som är fullt av leder och stigar. I dess hjärtat finns även sjön Gömmare, omgiven av klippor.

Kollektivtrafik: Tunnelbanestation Masmo där även busshållplats finns eller buss från Kungens Kurva-området med hållplats Diagonalvägen.

Sörmlandsleden

Vandra början på den runt 100 mil långa Sörmlandsleden genom Nackareservatet. Första etappen har lättgångna stigar och passerar barnvänliga Söderbysjön. Strålsjön är perfekt för ett dopp i en lugnare skogssjö. Du får tillfälle att se fåglar, intressant växlighet och spår av det förflutna.

Kollektivtrafik: Starta vid Markuskyrkan, nära Björkhagens tunnelbanestation.

LÄS MER: Här är Stockholms bästa krogar

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset