Vill du börja studera och samtidigt kunna bo kvar på din hemort? Då kan distansstudier vara något för dig. Här ger SyoGuidens studieexpert Chris Wigh sina bästa råd till dig som funderar på att börja läsa på distans.

Vilka utbildningar kan man läsa på distans?
–Nu för tiden kan läsa både kurser och hela program på distans. När det gäller yrkesutbildningar är sjuksköterska och bibliotekarie några av de yrken man läsa till. Och när det gäller kurser finns det distansutbildningar inom alla områden, säger Chris Wigh, studie- och yrkesvägledare och studieexpert på SyoGuiden.com.

Distansstudier – hur fungerar det?
–Man får räkna med vissa sammankomster ett par gånger per termin. Praktiken kan du oftast göra på din hemort. Men när det gäller studier på distans är det viktigt att förstå att det faktiskt inte tar mindre tid. Det både kostar en hel del och innebär mycket hemarbete, säger Chris Wigh

Vad ska man tänka på om man vill söka en distansutbildning?

–Ta reda på så mycket du kan om utbildningen innan du börjar, och sök praktikplats på din hemort i god tid. Se också till att lägga upp en plan för dina studier. Att plugga på distans kräver självdisciplin, säger Chris Wigh.

Går det att kombinera familj och barn med distansstudier?

–Visst går det. De flesta som pluggar på distans deltidsarbetar eller har familj. Men man får räkna med att lägga all sin lediga tid på studier. Dessutom är det vissa sammankomster varje termin som är obligatoriska, säger Chris Wigh.

Avslutningsvis – gär arbetsgivarna någon skillnad om man läst på distans?
– Det har absolut ingen betydelse. Så vitt jag vet står det inte i ditt examensbevis om du har studerat på distans eller inte, säger Chris Wigh.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset