Femstjärnerörelsens Virginia Raggi har problem. Arkivbild.
Femstjärnerörelsens Virginia Raggi har problem. Arkivbild.

Avgång på avgång har fått italienska Femstjärnerörelsens maktövertagande i Rom att mest likna ett fiasko.Virginia Raggis första tid som huvudstadsborgmästare kan slå hårt mot partiets drömmar om regeringsmakten.

– Ärlighet! Ärlighet! ropade anhängarna när 38-åriga Raggi i somras vann en överlägsen seger i borgmästarvalets andra omgång.

Sedan dess handlar dock rubrikerna främst om kaos och avgångar och allt annat än ärlighet.

– Femstjärnerörelsen har klantat sig hela vägen och får nu betala priset för tron att i princip vem som helst kan styra Rom, säger statsvetaren Gianfranco Pasquino till nyhetsbyrån AFP.

Många har avgått

Raggis nyutnämnda kabinettschef tvingades gå efter ett ramaskri kring hennes tilltänkta årslön på 1,8 miljoner kronor.

Hennes miljöchef har i sin tur visat sig stå under polisutredning för sin eventuella inblandning i korruptionshärvan kring sophämtarmyndigheten AMA. Något som borgmästaren för övrigt känt till – men tigit om – i flera månader.

Och när Raggis finanschef sedan avgick i förtid tog det bara fyra dagar innan hon också tvingades sparka efterträdaren – eftersom även han granskas av polis.

Kräver ordning?

Affärerna svider extra då löften om kamp mot korruption och nepotism har varit en viktig orsak bakom stödet till Raggis parti, Femstjärnerörelsen, ända sedan den skapades av tv-komikern Beppe Grillo i slutet av 00-talet.

Rörelsen är en udda blandning av höger och vänster, utan verklig partistruktur och ofta förlitande sig på medlemsomröstningar via nätet.

Problemen i Rom tyder dock på att mer ordning krävs om man ska kunna utmana premiärminister Matteo Renzi om regeringsmakten i det parlamentsval som väntar senast 2018.

– Femstjärnorna måste utvecklas till ett mer normalt parti. Det kan inte fortsätta under en informell ledning, utan verkliga regler, säger politikprofessorn Raffaele De Mucci till Reuters.

"Som de svarta"

Beppe Grillo tycker å sin sida att det är en smädelsekampanj som rörelsen utsätts för.

– Virginia är i samma läge i dag som de första svarta borgmästarna i Mississippi 1968. Då var det omöjligt för svarta att integreras med de vita. I dag är det vi som står inför detsamma, talade partigrundaren i Rom tidigare i september.

Fabio Frustaci/AP
Femstjärnerörelsens grundare, tv-komikern Beppe Grillo, anser att rörelsen är utsatt för en smädelsekampanj.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset