Ulla-Britt Wadstrand visar klipp från premiärsändningen den 4 september 1956 med Lennart Hyland som programledare.
Ulla-Britt Wadstrand visar klipp från premiärsändningen den 4 september 1956 med Lennart Hyland som programledare.

I dag på måndagen för 50 år sedan sändes det första officiella tv-programmet i Sverige ”Tänker ni rösta?”, och Ulla-Britt Dickman blev vår första ”tv-stjärna”.
– Det kändes som jag hade kommit ner från himlen, berättar Ulla-Britt Wadstrand, som hon heter i dag.
Ulla-Britt var klasskompis med programledaren Karin Falck, då Sohlman, som ringde upp och undrade om inte Ulla-Britt ville vara med i premiärprogrammet.

22 ÅR GAMMAL
Tillsammans med Lennart Hyland skulle 22-åriga Ulla-Britt, som förstagångsväljare, ställa dåtidens partiledare mot väggen.
– Jag kunde inget, och var heller inte intresserad av politik. Karin ringde nog mig för att hon visste att jag var frågvis, säger Ulla-Britt, Wadstrand, som inte fortsatte sin bana som tv-stjärna.
Då, den 4 september 1956, var det inte många svenskar som hade tv. Men det magiska årtalet 1958 såldes hundratusentals tv-apparater.
Den 21 oktober blir det direktsänd 50-årsfest på Hovet i Stockholm.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset