Dödliga doser av heroin, karfentanil och fentanyl enligt amerikanska Drug enforcement administration, DEA.
Dödliga doser av heroin, karfentanil och fentanyl enligt amerikanska Drug enforcement administration, DEA.

349 döda på tre år – och fentanylepidemin fortsätter att skörda offer. Polisens kraftsamling har resulterat i flera utredningar mot de som säljer de livsfarliga preparaten.

För några år sedan började olika varianter av det narkotikaklassade läkemedlet fentanyl, som är ungefär 100 gånger starkare än morfin, dyka upp på drogmarknaden. Så kallade fentanylanaloger.

De nya preparaten visade sig snabbt kräva många liv. Förra året handlade det om 118 dödsfall i Sverige som kunde kopplas till fentanylvarianter, enligt siffror från Rättsmedicinalverket. För de senaste tre åren är siffran 349 dödsfall.

LÄS MER: Bröderna ska ha sålt droger via nätet – misstänks ha orsakat flera dödsfall

I samband med preparatens inträde på marknaden inledde polisen också ett arbete för att stoppa den öppna försäljningen på nätet.

– Vi har följt de här hemsidorna och identifierat personer som ligger bakom verksamheterna, säger Stewe Alm på underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning, NOA.

Arbetet har bland annat resulterat i två pågående utredningar mot personer som misstänks ha bedrivit försäljning av fentanylanaloger på nätet. I båda fallen är personerna bakom sajterna misstänka för att ha vållat andra människors död.

LÄS MER: Treårig flicka dog av livsfarlig drog – nu åtalas pappan och hans bror

Den svenska polisen inledde dessutom, tillsammans med många andra länder, ett samarbete med Kina. Syftet var att minska inflödet av fentanyl och fentanylanaloger från landet. Flera illegala drogfabriker som bedrev tillverkning av fentanylanaloger ska ha stängts ner.

– Sverige är ingen isolerad ö i det här sammanhanget. Spridningen av de farliga preparaten sker gränslöst, säger Stewe Alm.

Trots polisens kraftsamling uppstår det hela tiden nya sätt att få tag i preparaten.

– Vi trodde kanske att det på grund av de många dödsfallen skulle vara ett tidsbegränsat fenomen, men det har fortsatt. Ungefär var tionde person vi känner till som regelbundet köper fentanylanaloger på nätet har avlidit.

Den senaste tiden har polisen märkt att fentanylanaloger har börjat förekomma i gatuhandeln. Ett nytt fenomen som myndigheten har gått ut och varnat för.

– Vi är väldigt oroade över det. Plötsligt når man en helt annan kundkrets, säger Stewe Alm.

Tabletterna som polisen har beslagtagit liknar varianter av bensodiazepiner, ett lugnande och ångestdämpande läkemedel, som har sålts på gatan under en längre tid.

– Plötsligt dyker det upp farliga fentanylanaloger och det gör att risken för att man totalt omedvetet intar en drog som riskerar livet ökar. Vi tycker det är allvarligt.

LÄS MER: Droganvändare: Den svenska narkotikapolitiken dödar oss

Dödsfall av fentanyl eller fentanylanaloger

2017: 118
2016: 139
2015: 92
2014: 62
2013: 29

Statistiken visar antalet obduktionsärenden där fentanyl eller fentanylanaloger ensamt eller i kombination med andra substanser har bedömts som dödsorsak. För 2017 finns endast statistik fram till november.

Källa: Rättsmecicinalverket

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset