Festande under  semestern – en farlig fälla
Festande under semestern – en farlig fälla

Under sommarmånaderna super skåningarna som mest, och för den som befinner sig i riskzonen för alkoholism kan semesterdrickandet vara rent förödande.

En semester fylld av fester och sociala aktiviteter som inkluderar alkohol kan vara ett steg på vägen till ett smygande missbruk. Det menar Martin Bråbäck, överläkare på Beroendecentrum på SUS i Malmö.

– Många människor klarar av att öka sitt alkoholintag tillfälligt under semestern utan att trilla dit, men för den som har en problematik kan det vara svårt att bryta drickandet när man kommer tillbaka till jobbet, säger Martin Bråbäck. 

Tillströmningen till Beroendecentrums akutmottagning stiger ofta i slutet av sommaren. Hit kommer personer i aktivt missbruk men även de med långa        uppehåll mellan återfallen. 

– Sommaren är en period då många tar återfall, sedan kommer de hit för att få hjälp med avgiftning innan de ska tillbaka till jobbet, säger Martin Bråbäck.

Omkring 30 procent av den totala årskvoten alkohol som säljs på Systembolaget i Skåne säljs mellan juni och augusti.

– Alkoholförsäljningen kliver i väg ordentligt under sommaren, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

”Det är skrämmande när det finns barn med i bilden”

Malmöbon Lotten Säfström höll på att dö av gravt, långvarigt alkoholmissbruk. Hon hade så svåra problem att hon till slut lät socialen ta hand om hennes barn. I dag är hon befriad från alkoholen sedan drygt sex år och lever med sin dotter.

– Alkohol är så socialt accepterat i vårt samhälle. Det ser så trevligt ut när folk sitter i parkerna, har picknick och dricker vin. Men det är skrämmande när det finns barn i bilden, det räcker med något extra glas för att barnen ska märka att föräldrarna inte är närvarande, säger Lotten. 

Hon har just släppt självbiografin ”Jag ville bara dansa”, om ett missbruk som grundlades i tidiga år.

– Även om mina föräldrar inte var alkoholister dracks det i mitt hem varje helg. Många barn delar obehagskänslan när föräldrarna sitter och dricker, i stället för att finnas där för sin familj, säger Lotten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset