Kristina Wicksell tror att avsaknaden av förebilder för unga tjejer kan vara förödande.
Kristina Wicksell tror att avsaknaden av förebilder för unga tjejer kan vara förödande.

Männen kommer att dominera scenerna på sommarens festivaler i sommar. Det visar en prognos gjord av Jämställd Festival, som är kritiska. ”Festivalerna anser att det inte är deras problem, säger Kristina Wicksell, pressansvarig.

Den preliminära prognosen, som visar könsfördelningen på bokade artister under sommarens festivaler, visar att 69 procent av artisterna i huvudsak består av män.

I prognosen inför förra sommarens festivaler var den siffran 70 procent. Ingen större förändring, med andra ord.

– Utvecklingen går för långsamt. Festivalerna tycker att det inte är deras ansvar, och menar att det är ett branschproblem, men de är ju en del av branschen, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd Festival, till Metro.

Hon tycker att festivalerna ska sätta upp egna mål för att balansera ut könsskillnaderna, men medger att det kan vara svårt i vissa fall.

– Inom vissa genrer, som hårdrock, finns det väldigt få kvinnliga artister. Men det kommer inte att lösas av sig självt, även hårdrocksfestivalerna måste jobba aktivt med den här frågan, annars kommer vi aldrig få se kvinnor inom den genren, säger Kristina Wicksell och fortsätter:

– Det blir en ond cirkel. Om det inte finns kvinnor på scenen får unga tjejer inga förebilder. Då kanske de inte börjar spela ett visst instrument, inte intresserar sig för en viss genre, eller inte börjar med musik alls.

LÄS MER: Festivalaffischerna rensades på män – nästan inga akter kvar

Jämställd Festivals mål är att en festivalsommar ska snitta 50 procent män och 50 procent kvinnor. Festivalerna Popaganda och Urkult ser ut att ha fler artister som i huvudsak består av kvinnor och Way Out West, Storsjöyran och Stockholm Music & Arts börjar närma sig en jämn fördelning.

– Vissa har bättrat sig. Det beror på att de blivit mer medvetna om problemet tack vare våra prognoser och att media börjat uppmärksamma frågan, säger Kristina Wicksell.

Festivalen Bråvalla kommer enligt prognosen vara mansdominerad till 83 procent. Niklas Westergren är marknadsansvarig på FKP Scorpio som arrangerar Bråvalla och säger att de har försökt boka in flera kvinnliga artister.

– Det är flera faktorer som spelar in och de har inte varit tillgängliga av olika anledningar. Vi sticker inte under stolen med att det är för få kvinnor i år. I fjol hade vi betydligt fler och det är tråkigt att den siffran har gått ned, säger Niklas Westergren, till Dagens Nyheter.

Metro har sökt FKP Scorpio utan framgång.

LÄS MER: Bara 19 procent kvinnliga akter på Sveriges tio största festivaler

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset