Emma Stone spelar en av huvudrollerna i "La la land".
Emma Stone spelar en av huvudrollerna i "La la land".

Årets filmfestival i Venedig börjar med sång, dans, jubel och dånande applåder. Öppningsfilmen "La la land" är en färgsprakande musikal med Ryan Gosling och Emma Stone i huvudrollerna som två älskande som försöker förverkliga sina drömmar i Los Angeles.

– Det är klart att jag känner igen vissa saker från när jag själv flyttade till Hollywood, säger Emma Stone.

Filmen är en hyllning till de gamla klassiska Hollywoodmusikalerna, men utspelas i nutid. Stone är en aspirerande skådespelerska, Gosling en pianist som älskar jazz och som vill starta en egen klubb. Stones karaktär får vara med om förnedrande auditions, något hon väl känner igen.

– Jag kom till LA när jag var 15 år gammal, och jag har varit med om förnedrande situationer liknande de i filmen, så jag kunde berätta historier för Damien.

Regisserade "Whiplash"

Damien heter Chazelle i efternamn och fick sitt genombrott som regissör härom året med den Oscarsnominerade "Whiplash". Han säger:

– Folk har sett ner på musikaler, men jag känner att numera behövs romantiska berättelser som denna mer än någonsin. Människor brister ut i sång, det är enkelt och det är vackert.

Emma Stone säger att det som filmen vill förmedla är motsatsen till all vad cynism innebär.

– Unga människor idag är väldigt cyniska, och den här filmen är allt annat än det. Det är en film om hopp och om att aldrig ge upp sina drömmar. Jag hoppas att unga människor ser filmen och blir inspirerade av den.

Gosling en kompis

Hon har även tidigare filmat med Ryan Gosling och talar om honom som en kompis.

– Det är underbart att få jobba med någon som man känner och litar på. Jag visste att han kunde sjunga och dansa, men vi var båda tvungna att lära oss ballroomdans. Kan man det, så…

"La la land" får Sverigepremiär i januari, eftersom man räknar med att den ska få flera Oscarsnomineringar.

Dale Robinette
Ryan Gosling och Emma Stone i "La la land". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset