Nicole Larsson och Annie Hollmann går en vindsurfkurs på Ribban men i dag har de bara badat. – Det var ganska kallt men i tången var det varmare. Vi bor i Klagshamn men gillar stranden här bättre, den är rak och lång.
Nicole Larsson och Annie Hollmann går en vindsurfkurs på Ribban men i dag har de bara badat. – Det var ganska kallt men i tången var det varmare. Vi bor i Klagshamn men gillar stranden här bättre, den är rak och lång.

Vem behöver åka till sydligare breddgrader när Malmöområdet är fullt av vatten? Här är sommarens bästa badplatser.

Kinga Lezanska Sjölin

Klientelet i Västra hamnen är något yngre, men här finns verkligen något för alla.

Linnea Svensson Arbab

Casper med föräldrarna Patrik och Maria Wallin och morfar Göran Neving delar med resten av familjen en stuga i Falsterbo. –  Det är den absolut bästa stranden, finkornig vit sand och lagom långgrunt.

Linnea Svensson Arbab

Spencer, 9, och Shanti Mårtenhill, 10, bor i Västra hamnen men åkte med sin mamma till Klagshamns badplats för att få riktig sandstrand. – Här är barnvänligt och så finns här väldigt mycket fint att se runt omkring, säger deras mamma.

Linnea Svensson Arbab

Syskonen Khan – Maria, 9, Umer, 8, Umair, 5, och Aima, 4 – tränar simskola på Lindängsbadet. – Vi kan simma alla utom Aima så jag håller i henne, säger Maria som nyss tagit emot sin lillasyster när hon hoppade från kanten.

1. Svenskt Copacabana

Vad: Ribersborg (Ribban).
Var: Västra innerstaden, ett par kilometer från city.
Hitta dit: Kort promenad eller cykeltur från city genom Kungsparken, alternativt Regementsgatan och Mariedalsvägen eller Sergels väg. Från Centralen går buss 32, hoppa av på hållplats Ribersborg eller T-bryggan.
Tips: Testa sambafotboll, footvolley eller någon annan klurig sommarsport på Malmö beach event.
Undvik: Området längst österut (om du inte har hund).
Kommentar: Ibland kallad Skandinaviens Copacabana men oftast Ribban kort och gott. Långgrunt med bryggor med jämna mellanrum. Bra sand och gräs-ytor och frisbee, kubb och sådant. En massa kiosker längs hela sträckan, tillräckligt många toaletter och kul lekplatser. Dagtid dominerar barnfamiljer för att vid 18-tiden ersättas av ungdomar och ett och annat hundekipage. 

Betyg:

Vattnet: 4/5
Läget: 5/5
Feststämning: 5/5
Familjevänlighet: 5/5

2. Utmärkt glass- och fikautbud

Vad: Scaniabadet/Bo01
Var: Västra hamnen.
Hitta hit: Buss 2 från Centralen till hållplats Scaniabadet. Gående och cyklister tar med fördel stigarna genom Kungsparken.
Tips: Cykla till Cykelköket vid Stapelbädden på hemvägen och pimpa din cykel i verkstaden helt gratis. 
Undvik: Allt för stor packning. Det brukar vara ganska trångt på bryggorna.
Kommentar: Traktens mest urbana bad, och kanske bästa smältdegel. Bostadsområdet intill är exklusivt men vid Scaniabadet och strandpromenaden samlas svennar och invandrare, kompisgäng och nykära, fattiga och rika. Men snittåldern ligger knappast så långt över 20 år. Flera bryggor och soldäck, gräsmattor och fuskklippor, men ingen sand. Och var beredd på djupt vatten
direkt. Här finns även ett utmärkt glass- och fikautbud efter doppet.

Betyg:

Vattnet: 4/5
Läget: 5/5
Feststämning: 5/5
Familjevänlighet: 2/5

3. Slår många charterresmål

Vad: Falsterbo strandbad.
Var: I Falsterbo i Vellinge kommun.
Hitta hit: Cykelväg för hurtiga. Buss 100 från centrala Malmö, hoppa av på hållplats Falsterbo strandbad. Hyfsat med parkeringsplatser för bilar, dock ofta bilköer varma dagar.
Tips: Gör en liten avstickare till Skanörs mysiga hamn och köp med rökt makrill från någon av fiskbutikerna. Även här vid hamnen finns bra badstränder.
Undvik: Arga golfare, så irra inte ut på den närbelägna golfbanan, i synnerhet inte halvnaken.
Kommentar: Lång strand med finkornig, mjuk sand av timglaskvalitet. Litet minus för tången i vattenbrynet, men i övrigt slår denna strand många charterresmål hur lätt som helst. Klart, härligt vatten, och flera vattenhål i området för en after beach-öl. Från Malmö tar det sin tid att ta sig hit ut, men det är absolut värt resan.

Betyg:

Vattnet: 4/5
Läget: 4/5
Feststämning: 5/5
Familjevänlighet: 5/5

4. Paradis för barnfamilj och par

Vad: Klagshamnsstranden.
Var: Söder om brofästet och Bunkeflostrand, en dryg mil från centrala Malmö.
Hitta hit: Finfin cykelväg längs med havet via Ribban och Limhamn. Stor parkering för bil-åkare.
Tips: Ta med något gott, använd den trevliga grillplatsen på stranden och se solen gå ner i havet.
Undvik: Att åka kollektivt hit. Det är frekventa stopp med bussen och omständliga byten om man inte bor i Bunkeflostrand. 
Kommentar: Lite lugnare atmosfär, skugga under träden och vacker utsikt mot Öresundsbron gör Klagshamnsstranden till barnfamiljernas och parens okrönta vinnarbadplats. Lagom långgrunt, så det funkar nästan lika bra att kliva i direkt från stranden som att traska ut på bryggan. Trevlig liten småbåtshamn i närheten om man vill titta på båtar och solnedgången på en och samma gång.

Betyg:

Vattnet: 4/5
Läget: 3/5
Feststämning: 3/5
Familjevänlighet: 5/5

5. Bad utan tång och maneter

Vad: Lindängsbadet.
Var: Koralgatan 51 i stadsdelen Fosie.
Hitta hit: Buss 2 eller 8 till Hermodsdal, därifrån är det bara några minuters promenad. Kort cykelavstånd från centrala Malmö.
Tips: Ta med dina unga släktingar. Badet är barnvänligt och dessutom gratis för barn under fyra år.
Undvik: Kallsupar, de är extra obehagliga i klorvatten.
Kommentar: Det är ju inte alltid som sommarvädret är så somrigt som man vill, och sådana dagar (eller somrar) ska man inte underskatta de tempererade friluftsbaden. Dessutom slipper man garanterat tång och maneter när man badar i bassäng. Omgivningen är inte särskilt pittoresk, men vad gör det när badet ligger bra i övrigt.  Bor du på Möllan eller söder därom är Lindängsbadet din närmaste badplats. 25 kronor i inträde för vuxna, 10 kronor för barn och ungdomar mellan 4 och 18 år.

Betyg:

Vattnet: 4/5


Läget: 4/5


Feststämning: 1/5


Familjevänlighet: 5/5

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset