Feministiskt initiativ (FI) tycker att den allmänna rösträtten borde sänkas till 16 år. Det föreslår partiledaren Gudrun Schyman i dag.

Henrik Montgomery/TT

FI:s partiledare Gudrun Schyman vill sänka åldern för den allmänna rösträtten.

I sitt tal under Almedalsveckan i Visby kommer FI:s partiledare Gudrun Schyman i dag att föreslå att den allmänna rösträtten i Sverige borde sänkas med två år, från dagens 18 till 16 år, skriver Dagens Nyheter.

LÄS MER: Debatt: Förbjud den sexistiska bikinireklamen

Enligt Gudrun Schyman och FI innebär dagens system med mandatperioder på fyra år att den genomsnittliga ålder för när man röstar för först gången är onödigt hög – 20 år.

– Det är alldeles för sent. Man kan vara 21 och nästan 22 år innan man röstar för första gången. Vi behöver sänka rösträttsåldern så att den genomsnittliga åldern när man röstar första gången blir 18 år. Det är en viktig demokratiska fråga, säger Gudrun Schyman till DN:s webb-tvprogram God morgon, Almedalen.

LÄS MER: Debatt: Nej, FI vill inte "avveckla hela det svenska försvaret"

Statsvetare har tidigare föreslagit att åldersgränsen för rösträtten borde sänkas i Sverige. Och även Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom vill se en sänkning med två år, enligt DN. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset