Valresultatet är ett fiasko för Storbritanniens Theresa May.
Valresultatet är ett fiasko för Storbritanniens Theresa May.

Det konservativa partiet Tories förlorar sin majoritet i det brittiska parlamentet, enligt BBC. Det betyder att inget parti längre har en majoritet. Nu kräver Labours Jeremy Corbyn att May avgår.

Det konservativa partiet Tories, som leds av premiärministern Theresa May, förlorar sin majoritet i det brittiska parlamentet. Det rapporterar BBC. I skrivande stund är 641 av parlamentets 650 platser färdigräknade. 311 av dessa platser har gått till Tories. För att få en majoritet krävs 326 mandat.

LÄS MER: Theresa May vill riva upp lagar om mänskliga rättigheter för att bekämpa terror – så här skulle det gå till

Valresultatet är ett fiasko för Storbritanniens Theresa May som i april utlyste nyval med syfte att stärka sin position som statsminister och vidare stärka Storbritanniens roll i kommande brexit-förhandlingar. Detta efter en valkampanj som bland annat The Economist kallat för ”en av de värsta i i modern tid”. Syftet var att stärka Tories majoritet i parlamentet. Nu ser Tories istället ut att förlora platser.

Valresultatet är en stor vinst för vänsterinriktade Labourledaren Jeremy Corbyn, som setts som närmast ovalbar på grund av att han ansågs vara för vänsterinriktad. I ett uttalande säger Corbyn nu att Theresa May bör avgå.

– Jag tycker att det är tillräckligt för att hon ska gå och lämna plats åt en regering som verkligen representerar folket i det här landet, säger han, enligt TT.

Till TT säger Lena Karlsson, redaktör för Utrikespolitiska institutet, att det kan bli svårt för May att sitta kvar.

– Hon har inte den starka ställningen inom partiet. Hon fick partiledarposten efter interna strider och efter att andra kandidater föll bort. Hon försvagas genom att hon inte hade behövt utlösa nyval, men har tagit en seger för given.

May har dock antydit att hon kommer att sitta kvar så länge Tories får flest mandat. I ett tal tidigare under morgonen sa may att ”vi måste vänta tills vi får hela bilden”, och utlovar att ”säkra landets stabilitet”.

LÄS MER: Storbritannien har dragit i gång Brexit – det här händer nu

May har under kampanjen anklagats för att vara stel och haft svårigheter att få en bra direktkontakt med väljarna. Hon har också undvikit att debattera med Corbyn och de andra brittiska partiledarna i tv-debatter. May fick dessutom mycket kritik när Tories valmanifest innehöll vad som i medierna kallades för en ”demensskatt” och som innebar att äldre med dyrare hus skulle få betala mer för hemtjänst. May drog tillbaka förslaget fyra dagar senare.

När nyvalet utlystes ledde Tories över Labour med drygt 20 procentenheter i opinionsundersökningar. Nu ser Labour ut att istället hamna på runt 40 procent av rösterna mot Tories 43 procent.

Valresultatet innebär att regeringsbildningen i Storbritannien kan komma att bli mycket svår, då inget parti har en egen majoritet. Oavsett om det blir Tories eller Labour som kommer att leda en ny regering kommer det inte att bli den ”starka och stabila” regering May hoppats på.

Texten uppdateras.

LÄS MER: Storbritanniens kritiserade valsystem – så fungerar det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset