Kanada med centern Matt Duchene firar ett av målen.
Kanada med centern Matt Duchene firar ett av målen.

Kanada tog andra raka segern och skickade ut ärkerivalen USA ur World Cup-ishockeyn efter seger med 4–2.Två kanadensiska mål på 14 sekunder i första perioden blev början till slutet och fullbordade fiaskot för USA.– Vi har gjort folk besvikna och jag känner mig ansvarig för det, säger tränaren John Tortorella.

Resultatet innebär att Kanada och överraskningslaget Team Europa tar semifinalplatserna från gruppen medan Tjeckien och USA är utslagna.

USA sågs som en av de stora utmanarna till turneringsfavoriten Kanada, men laget har gjort en slät figur under omdiskuterade och kontroversielle Tortorella, 58 år.

Han ledde Tampa Bay till Stanley Cup-seger 2004, men har sedan dess mest skapat rubriker för sin gammalmodiga stil där skäll och pekpinnar dominerat.

Passning på Twitter

Han har kritiserats för sitt lagbygge i World Cup där fysik och aggressivitet prioriterats före spelskicklighet, vilket bland annat gick ut över Pittsburghs forwardsstjärna Phil Kessel som inte togs ut.

I slutet av matchen skickade Kessel en passning på Twitter och skrev: "Sitter hemma med min hund. Känns som jag borde göra något viktigt, men kan inte riktigt sätta fingret på det".

Tortorella fick frågan om han ångrar att han satsat på den trupp han gjorde.

– Nej, jag tycker vi har bra offensiva spelare i laguppställningen, men vi har varit för dåliga offensivt. Som grupp har vi inte hållit en tillräckligt hög nivå, säger han.

Drömstart hjälpte inte

Efter chockförlusten i premiären mot Europalaget var USA piskat att vinna, men trots en drömstart och 1–0 genom Ryan McDonagh efter 4.22 var det aldrig riktigt nära.

Matt Duchene och Corey Perry vände med varsitt mål inom loppet av 14 sekunder och när Duchene gjorde sitt andra mål fram till 3–1 på ett friläge efter 12.07 av matchen hade amerikanske målvakten Jonathan Quick släppt in tre mål på sex skott.

USA kunde aldrig resa sig efter det.

Forwardsstjärnan Patrick Kane, som vann poängligan i NHL förra säsongen och utsågs till ligans bäste spelare, svarade för en assist – hans första poäng i turneringen. Han var besviken efteråt:

– Det är tufft när man låter möjligheterna i en sådan här turnering glida ifrån en. Vi var nära 2010 (OS-silver), gjorde ett riktigt bra gruppspel men nådde inte fram i Sotji (OS-fyra) och nu är vi borta efter två matcher. Det är frustrerande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset