Målet fick tas om i tingsrätten efter en nämndeman twittrande. Arkivbild.
Målet fick tas om i tingsrätten efter en nämndeman twittrande. Arkivbild.

I våras dömdes en affärsman från Kina till livstids fängelse av Göteborgs tingsrätt. Nu frias han av samma domstol från anklagelserna om anstiftan till mord på sin hustru.

Enligt tingsrättens dom har mannen, som är i 50-årsåldern, uppenbarligen varit förbittrad och känt sig kränkt av hustrun. Något som allmänt kan utgöra ett motiv för våldsdåd. Det finns också flera besvärande omständigheter för den anklagade men med de höga beviskrav som gäller kan det inte anses styrkt att affärsmannen agerat på det sätt som åklagarna angett, anser tingsrätten.

– Vi har väckt åtal och har naturligtvis en annan uppfattning. Nu får vi i lugn och ro läsa igenom domen grundligt och ta ställning till om vi ska överklaga, säger specialiståklagare Ulrika Bentelius Egelrud, till TT.

Twittrande nämndeman

Mannen stod inledningsvis åtalad för anstiftan till två mord i stadsdelen Högsbo i Göteborg år 2003. Åklagaren ansåg att han gett en kinesisk landsman i uppdrag att mörda den åtalades hustru, som han låg i en vårdnadstvist med, och en granne till henne. I våras dömdes han i tingsrätten till livstids fängelse för att ha anstiftat mordet på hustrun, men friades om grannen. En nämndeman twittrade dock om rättegången medan den pågick, och hovrätten ansåg att han därmed varit jävig. Målet fick tas om och efter den nya rättegången släpptes affärsmannen.

– Tingsrätten har gjort en ny prövning utan att fästa avseende på den tidigare domen. Slutsatsen av den bevisvärdering som gjorts kan bara bli att åtalet ska ogillas. Det här visar att vi har en oberoende och tillförlitlig rättsskipning, säger affärsmannens försvarare, advokat Fredrik Ungerfält.

Affärsmannen som stått för sina egna rättegångskostnader får enligt domen också ersättning för försvarare med sammanlagt närmare fem miljoner kronor.

Mannen som misstänks ha utfört morden är häktad i sin frånvaro och efterlyst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset