Elin födde sitt foster i toaletten och la det i handfatet. Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra. 
Elin födde sitt foster i toaletten och la det i handfatet. Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra. 

Elin fick akuta kramper och tvingades föda sitt döda foster i toaletten, men ambulanspersonalen tog inte med sig varken henne eller fostret till sjukhuset. Nu kritiseras barnmorskan av Inspektionen för vård och omsorg.

Elin, 28, hade fått det bekräftat: hon skulle få sitt tredje missfall. Fostret var 14 veckor gammalt. Hon lämnade gynekologakuten, och två dagar senare skulle hon tillbaka för att genomgå medicinsk abort. Men något väldigt fel.

– Jag hade så ont att jag fick abortera fostret hemma. Det var chockartat, ingen hade förberett mig på att något sådant kunde ske, säger Elin.

– Det gick så fort så det ramlade ned i toaletten. Och jag förstod att det var för stort, och jag hade inte hjärta att spola ned det så jag la det i handfatet.

När ambulanspersonalen kom efter ungefär 20 minuter var Elin kvar i badrummet, hennes man var på gården för att lotsa dem.

– De kikade ned i handfatet och sa att det kunde vara en moderkaka eller något åt det hållet. De har själva beskrivit det som rester av blödningar, men det kan jag säga att det inte var. Det var en stor klump.

I samtal med barnmorskan fick ambulanspersonalen höra att Elin inte behövde följa med till sjukhuset, trots missfallet, och de frågade om hon kunde stanna kvar hemma.

– Jag gick ju med på det, men till största delen kändes det som att de ville lämna kvar mig här eftersom jag hade en bokad tid morgonen därpå, säger Elin.

– Det är ju konstigt att de ens frågar henne, de måste kunna ta ett kvalificerat beslut. De kan inte lämna det beslutet åt en patient som sitter hemma och precis har genomgått missfall, säger Elins make, Peter.

Ambulansen lämnade, men fostret blev kvar. I samtal med barnmorskan fick de veta att de behövde ta med sig det döda fostret in till sjukhuset dagen efter för att få en obduktion, eller göra sig av med det på annat sätt.

Vad gjorde du då?

– Det vill jag knappt gå in på. När jag väl gjorde det stängde jag av hela mitt system, jag kände mig som en robot, säger Elin.

– Jag la ner det i en plastpåse, sen i en liten plastburk, och sen i min ryggsäck. Det är knappt att jag förstår än i dag att jag har gått igenom det här.

Efter anmälan till Inspektionen för vård och omsorg avslutas ärendet med kritik mot barnmorskan för att inte ha beordrat att Elin skulle tas in efter missfallet. Det ska alltid göras vid så sena missfall, fastslår utredningen.

– Men det jag känner är värst är att ambulanspersonalen bara har satt upp en vägg och sagt att de bara har följt sina rutiner och inte gjort något fel, säger Peter.

– Och visst, de har följd de rutiner som finns. Men de har inte ens kunnat säga att det inte gick så bra som de hade hoppats, och vissa rutiner kanske helt enkelt måste ses över för att det ska bli bättre.

Elin och Peter heter egentligen någonting annat.

LÄS MER: Sandra, 33, fick sex missfall – vill bryta tystnaden: ”Ge inte upp”

LÄS MER: Hemlös kvinna fick räkning för missfall – behöver inte längre betala

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset