Kubanska krokodilbebisar.
Kubanska krokodilbebisar.

I början av 1980-talet hamnade den kubanske expresidenten Fidel Castros krokodiler av en slump på Skansenakvariet i Stockholm. Nu, över 30 år senare, ska krokodilernas bebisar återvända till sitt hemland.

Bo Jonsson/Skansen-Akvariet
Nykläckt krokodil.

Bo Jonsson/Skansen-Akvariet

Bo Jonsson/Skansen-Akvariet
En fullvuxen kubansk krokodil.

Bo Jonsson/Skansen-Akvariet

Det var vid ett massmöte i Havanna 1974 som Kubas dåvarande president, kommunisten och före detta gerillaledaren, Fidel Castro överlämnade två av sina kubanska krokodiler till den sovjetiske kosmonauten Vladimir Shatalov.

Shatalov tog med sig sina nya reptilvänner hem till Moskva. Men efter ett halvår tröttnade han på krokodilerna och överlämnade dem till Moskva Zoo.

När zoot sju år senare skulle bygga om sin krokodilanläggning hamnade Fidel Castros krokodiler i Sverige. För när Skansens djurexpert Jonas Wahlström besökte Moskva zoo 1981 fick han nämligen frågan om han inte ville ta hand om krokodilerna under ombyggnaden.

Den kubanska krokodilen är den mest aggressiva krokodilarten som finns – och dessutom den mest sällsynta. Krokodilen finns endast i ett litet reservat på södra Kuba och nu har det kubanska naturvårdsverket hört av sig till Skanseakvaraiet och bett om hjälp med att plantera ut den kubanska krokodilen i landet.

– Jag blev jätteglad när de hörde av sig. Det är varje djurparks dröm att vara med i ett sådant här utplanteringsprojekt, säger Jonas Wahlström till Metro.

Om en vecka reser han själv ner till Kuba för att överlämna en kull om tio 1,5 år gamla krokodiler – bebisar till det krokodilpar som Fidel Castro gav till den sovjetiske kosmonauten.

– Det känns jättefint att bidra och att få komma med det enda renrasiga kubanska krokodilparet som finns utanför Kuba, säger Jons Wahlström.

Han är inte det minsta ledsen löver att mista tio krokodiler, snart kläcks nämligen en ny kull.

– Deras föräldrar lägger ägg om en månad och då har vi en ny kull i augusti. Jag ser fram emot att donera dem också, säger Jonas Wahlström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skansen