Stina Blackstenius och Sverige kan få spela i en ny internationell turnering, om Fifa-förslaget går igenom.
Stina Blackstenius och Sverige kan få spela i en ny internationell turnering, om Fifa-förslaget går igenom.

Internationella fotbollförbundet Fifa vill öka intresset för damfotboll. Nu ska organisationen diskutera ett nytt förslag om en toppturnering med världens bästa lag för att göra just det.

Världens 16 bästa landslag kan komma att samlas i en ”Global womens league”. Anledningen? Att öka intresset för damfotboll.

Det ska Fifa-kommittén diskutera de närmaste dagarna när de träffas i Colombias huvudstad Bogotá, rapporterar New York Times.

Tanken är att turneringens 16 lag delas upp i fyra grupper och spelar miniturneringar, där de bästa sedan får spela semifinal och final. Matcherna ska spelas under ett årligt uppehåll i november för klubbarna, är planen.

– Vi funderar också på att skapa en världsliga för damfotboll så att alla länder kan delta, vi får inte glömma att 50 procent av världens befolkning är kvinnor, sade Fifa-presidenten Gianni Infantino under en sammankomst för organisationen i februari.

LÄS MER: Sveriges final ställdes in – delar segern med Holland

I november 2019 är målet att turneringen ska dra igång. Förhoppningen är att den ska öka intresset för damfotboll genom att turneringen ska ha hög kvalitet och synlighet.

Ett annat mål är att nationer som tidigare inte kunnat arrangera stora mästerskap ska få möjlighet att arrangera den här turneringen.

Nu måste Infantino och resten av initiativtagarna få stöd från resten av organisationen för att turneringen ska bli verklighet.

Infantino har, precis som företrädaren Sepp Blatter, fått ta emot kritik under sin tid som Fifa-president. Ett av löftena han gav när han valdes 2016, att fokusera mer på damfotbollen, ser han dock ut att hålla.

Fakta: Så här kan turneringen spelas

Världens 16 bästa fotbollslandslag delas upp i fyra grupper där matcherna spelas under ett klubblagsuppehåll i november. De bästa av lagen får spela ett slutspel om medaljerna.

Syftet med turneringen är att den ska vara högkvalitativ och få mycket uppmärksamhet, vilket i sin tur ska öka intresset för damfotboll.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll