Rasmus Fleischer – doktorand och debattör

En riksdagsledamot, som jag råkar vara bekant med, ringde i veckan. ”Händer det något i fildelningskriget nu, eller har läget lugnat sig sedan i somras? Du vet, jag är ju inte så teknisk ...”

Ungefär samma fråga har jag fått jag vet inte hur många gånger sedan förra årets polistillslag mot The Pirate Bay. Oftast hasplar jag ur mig ett lagom undvikande svar: Jodå, visst händer det saker. Regeringen förbereder lagförslag som kan ge polisbefogenheter till upphovsrättsindustrins privata utredare, som i sin tur går på offensiv för att tvinga internetleverantörerna att censurera vissa sajter ...

Men kraftmätningen mellan fildelningsnätverk och upphovsrättsindustrier kan inte reduceras till en serie av domslut och polisrazzior, skandaler och utspel, demonstrationer och lagändringar. Det som verkligen betyder något är i stället de ständigt pågående förändringarna av teknik och, inte minst, attityder. På sistone har vi sett Arla helsidesannonsera ”Leve fildelningen!” i morgonpressen. Nöjessidor tipsar om Oscartorrents.com utan ett ord om att fildelning kan anses kontroversiellt. Ett stort reportage i senaste numret av Vanity Fair pekar på en kombination av tillåtande attityder och omfattande bandbredd, som ska ha gett just Sveriges internetanvändare en så hög profil inom fildelningsexplosionen. En ny rapport från en amerikansk antipiratkartell pekar ut Sverige som ”frihamnen för piratkopiering”, och i januari besöktes polishögskolan av en delegation med FBI-agenter och Hollywoodlobbyister.

Nyfikenheten i utlandet på vad som händer i Sverige är extremt stor, men här kan ändå fildelningsfrågan uppfattas som politiskt död. Sprängstoff har systematiskt skjutits på framtiden.

Förundersökningen om The Pirate Bay har förlängts till den 1 juni, så att hundratals beslagtagna servrar kan fortsätta att samla damm. Den nya regeringen har behållit hemligstämpeln på de över 700 brev som utväxlades mellan Hollywood och justitiedepartementet inför razzian. Själva måltavlan The Pirate Bay, som var uppe igen efter ett par dagar, har nu oskadliggjort sig genom att sprida sin infrastruktur till flera länder.

Vi har bara sett början på fildelningens decentralisering och anonymisering, som gör den allt svårare att komma åt. I takt med att lagringsmedia blir allt mindre och allt billigare, närmare vi oss punkten då vi bär runt på flera terabyte i fickan, redo att på nära nolltid trådlöst kopieras till en förbipasserande på gatan. Vad gör antipiraterna då?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset