Filip Nilsson hade nyss fyllt 18 år, han var nykär och planerade att flytta ihop med sin pojkvän Simon. Nio personer har tagit sina liv när de varit inskrivna på Malmö psykiatri på ett år. I onsdagens avsnitt av SVT:s "Uppdrag granskning" undersöker programmet vad som hände under timmarna han befann sig på Malmö psykiatri – innan han hittades livlös.

På kvällen den 23 maj kommer Filip Nilsson in till psykakuten i Malmö. De senaste två dygnen har varit kaosartade och kantats av ilska, avgrundsdjup ångest och hot om att ta sitt liv. Fram till dess har hans älskade pojkvän Simon, mamma Ulrika och hans styvpappa Magnus gjort allt i deras makt för att hjälpa honom.

► LÄS MER: Therése, 25, berättade om sin psykiska sjukdom – hyllas på nätet

Men inne på den slutna psykiatriska avdelningen går någonting fel. Efter bara en timma och tjugo minuter hittas han livlös på sitt rum, berättar SVT:s "Uppdrag granskning", som i onsdagens program granskar vad som egentligen hände under den korta tiden på psyket.

Till en början såg Filip ut att kunna klara sig, men snart stod det klart att han inte kommer vakna.

– Hade Fille fått den rätta vården, som vi hade kunnat, vi hade inte ens behövt kräva utan det är självklart bra vård när man har när man har en sån sjukdom, då hade Fille funnits, då hade Fille levt och klarat sig, säger hans mamma Ulrika i programmet.

► LÄS MER: Ann Heberlein: Jag skäms inte över att vara bipolär

I "Uppdrag granskning" framgår att nio personer tog sina liv i samband med vård inom Malmö psykiatri under ett år, inne på sjukhuset, under permissioner och i anslutning till utskrivning. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska under en längre tid även ha granskat och hårt kritiserat psykiatrin för att samma misstag upprepas gång på gång.

Men detaljerna om vad som faktiskt hände Filip natten går isär.

Han var också en ny patient i Malmö och att bedöma självmordsrisken kanske är en av de svåraste uppgifterna för en psykiatriker. Men i hans journal stod enligt programmet bland annat ”Bipolär”, ”Depressiva besvär”, ”Tidigare självmordsförsök”, ”Ska idag ha skickat avskedsbrev till sin pojkvän”, ”Modern väldigt orolig för att patienten ska ta sitt liv”.

► LÄS MER: Bipolära fullföljer självmord oftare

– Hade jag vetat hade jag försökt göra annorlunda, hade jag vetat att den här psykiatrin är inte är bra då hade jag ju varit hos Filip hela tiden, säger Simon till Uppdrag granskning.

"Uppdrag granskning" sänds i SVT och i SVT Play, onsdag 14 oktober klockan 20:00.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset