Fredrik Wikingsson och Filip Hammar gör en djupdykning i det amerikanska presidentvalet. Den 7 november sänds deras dokumentär "I Trumpland med Filip och Fredrik" och dagen därpå går deras direktsända valvaka i Kanal 5. Pressbild.
Fredrik Wikingsson och Filip Hammar gör en djupdykning i det amerikanska presidentvalet. Den 7 november sänds deras dokumentär "I Trumpland med Filip och Fredrik" och dagen därpå går deras direktsända valvaka i Kanal 5. Pressbild.

I vinter väntar presidentval USA – eller tidernas tungviktsmatch, som Fredrik Wikingsson kallar det. Efter 2008 års publiksuccé ska han och Filip Hammar åter valvaka i Kanal 5. Dessutom kommer de med en dokumentär om Donald Trump och hans väljare.

När Obama hade chans att bli USA:s första svarta president höll Filip och Fredrik en över sju timmar lång valvaka i Kanal 5. Årets sändning blir "minst lika lång" och utgången blir enligt duon ännu mer historisk än sist.

– Obamas motståndare var ju bara ... någon gammal gubbe. Det här valet känns som en slags Super bowl eller tungviktsmatch, på ett väldigt filmiskt sätt, säger Fredrik Wikingsson till TT.

"Opportunist och rasist"

I Demokraternas ringhörna står Hillary Clinton och i Republikanernas står Donald Trump.

– Antingen blir det den första kvinnliga presidenten någonsin, eller så blir det en person som nog är den värsta kandidaten USA har sett, en i många avseenden förfärlig opportunist och rasist och en symbol för mycket av det som är problematiskt i samhället.

Wikingsson beskriver det som ett av de viktigaste datumen i modern historia – kanske till och med i världshistorien. Vilka som kommer att gästa valvakan är inte bestämt än, men Wikingsson hoppas på så väl politiker som nöjesprofiler.

– Minst tre statsministrar tycker jag att vi ska ha på plats, säger han.

Olika typer av hopp

För att förstå Trumps väljare bättre valde Filip och Fredrik att tillbringa en vecka i kolgruvesamhället Grundy, som ligger i det valdistrikt i Virgina där han är som allra mest populär. Resultatet blev dokumentären "I Trumpland med Filip och Fredrik".

– När Obama kandiderade 2008 så var "hope" hans ledord och det tog honom till presidentposten. Men hopp för de som bor i Grundy, det är Trump. För han säger att han ska öppna de här gamla stängda kolgruvorna mot all rim och reson, säger Wikingsson.

"Blev väldigt berörda"

Wikingsson tror att många – och kanske de själva också – har fördomar om Trumpväljarna. Men besöket fick honom att förstå dem bättre.

– Vi åkte dit på vinst och förlust och lärde känna några av invånarna och blev väldigt berörda av det.

Parallellt med berättelsen om väljarna i Grundy skildrar den omkring 90 minuter långa dokumentären historien om Donald Trumps väg mot kandidaturen.

Så vem blir USA:s nästa president? Det återstår att se, men Wikingsson börjar misstänka att invånarna i Grundy får anledning att fira.

"I Trumpland med Filip och Fredrik" sänds den 7 november och "Trump vs Clinton – Filip och Fredriks valvaka" sänds den 8 november.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset