Med föreningen Yasini Foundation vill Filippa Forsberg ge tio pojkar i Tanzania en bättre framtid. I jul satsar organisationen på att samla in donationer via gåvokort.

Lotta Bergseth

Frida Ekerlin, Johanna Forsberg och Filippa Forsberg samlar in donationer till pojkar på Tanzanias barnhem.

Filippa Forsberg startade föreningen 2011 efter att ha volontärarbetat på ett barnhem för pojkar i Tanzania.

– Jag blev väldigt engagerad i pojkarna men hemmet var rätt dåligt skött, säger Filippa Forsberg, ordförande för föreningen.

Och när två av pojkarna, sju och åtta år gamla, blev utslängda från barnhemmet blev det droppen för Filippa, som istället själv tog hand om den yngsta pojken, Yasini, och hans äldre bror, Sereman. Efter att flera pojkar slängts ut och rymt från barnhemmet, utökades satsningen och är nu är uppe i tio pojkar, mellan åtta och 16 år. Föreningen bidrar med mat, sjukvård, kläder, skolgång och boende för pojkarna. I samband med julen kan privatpersoner nu köpa en gåva och få ett sorts julkort, eller gåvobevis, att ge bort där det står exakt vad man gör för pojkarna, med bild på pojkarna.

– Till exempel kan det stå att de har fått julmat eller något annat kul att göra, eller att man betalat för deras skolavgifter i jul.

Inget fel i att skänka pengar till större välgörenhetsorganisationer, enligt Filippa, men tanken med Yasini Foundation är att givarna faktiskt ska se var pengarna tar vägen.

– I större organisationer är det längre mellan givare och ändamål, och det medför i sig kostnader. Men vi kan visa exakt var varenda krona går och vi har daglig kontakt med pojkarna, säger hon.

– Man får en väldigt nära relation med pojkarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset