Filippinernas utrikesminister vill att omvärlden inte ska lägga sig i landets krig mot brottsligheten. Arkivbild.
Filippinernas utrikesminister vill att omvärlden inte ska lägga sig i landets krig mot brottsligheten. Arkivbild.

Filippinernas utrikesminister Perfecto Yasay skjuter ifrån sig kritik om landets krig mot droger.– Vi uppmanar alla att låta oss hantera våra inrikes utmaningar för att nå våra nationella mål, utan otillbörlig inblandning, säger han till FN:s generalförsamling på lördagen

Den internationella oron över de ökande dödstalen i presidentens krig mot brottsligheten är stor. Människorättsorganisationer säger att landets säkerhetsstyrkor utför utomrättslinga avrättningar, vilket Yasay dementerar.

– Vi har inte, och kommer aldrig att ge, våra poliser makt att skjuta för att döda personer som misstänks för brott.

Presidenten vann valet i maj efter att ha lovat att utrota den illegala droghandeln på ett halvår, och lovade att 100 000 brottslingar skulle dödas för att nå målet.

Sedan han tillträdde den 30 juni har ungefär 3 000 personer dödats. En tredjedel tros ha skjutits till döds av polis och resten har dödats av oidentifierade angripare, visar statistik från polisen.

Yasay säger att presidentens satsning är missförstådd och att den på hemmaplan stöds av 92 procent av folket, och att korruption och droger har "söndrat många av våra samhällen, förstört våra familjer och släckt hopp och drömmar hos vårt folk – unga som gamla – om en ljus framtid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset