Enligt Duterte är EU hycklare eftersom flera EU-länder också har en blodig historia.
Enligt Duterte är EU hycklare eftersom flera EU-länder också har en blodig historia.

Under tisdagen valde Filippinernas kontroversiella president Rodrigo Duterte att gå hårt mot EU. Detta efter att medlemmar i EU-parlamentet uppmanat Duterte att avsluta den mordvåg som följt av hans antidrog-kampanj.

När Rodrigo Duterte valdes till Filippinernas president den 10 maj valdes han under en kontroversiell plattform. Under valkampanjen lovade han att utrota brottsligheten, korruptionen och fattigdomen i landet – bland annat genom att låta polisen mörda kriminella. När han officiellt svors in som president den 30 juni upprepade han det löftet, och uppmanade polis och civila att mörda misstänkta missbrukare och langare.

► LÄS MER: Lovade att döda tusentals kriminella – nu har polis skjutit ihjäl 200
 

– Gå och döda dem själva för det skulle vara för smärtsamt för deras familj att göra det, sa han bland annat.

Sedan dess har Duterte mött hård kritik internationellt, och under förra veckan gick EU-parlamentet ut med ett fördömande av Duterte. EU:s uppmaning till Duterte var att avsluta den mordvåg som nu präglar Filippinerna. I skrivande stund ska åmtinstone 2 400 personer dödats på två månader, enligt nyhetsbyrån AFP.

Dutertes svar var kortfattat, enligt honom är EU hycklare eftersom flera EU-länder också har en blodig historia. 

– Jag läste EU:s fördömande av mig. Till dem säger jag "Fuck you", sa han enligt lokal media. Det rapporterar Politico

Det här är inte första gången Duterte gått hårt mot andra länder. Tidigare i september gjorde Duterte ett uttalande som uppfattades som att han kallade USA:s president Barack Obama för en "Son of a bitch".

► LÄS MER: Våldtäktsskämtar och vill mörda kriminella – blir ny president

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset