Två elever vid en gymnasieskola i Skåne filmade och fotade en vårdtagare på toaletten – och skickade sedan ut materialet på Snapchat. Skolan polisanmälde elverna och den ena av dem stängs nu av från skolan resten av året.

Det var i mitten av mars som de två eleverna på vård- och omsorgsprogrammet vid gymnasieskola i Skåne filmade och fotograferade en vårdtagare på ett äldreboende i kommunen.  

Eleverna hade praktik på äldreboendet när en av dem i smyg filmade medan den andra tog stillbilder av vårdtagaren när den gick på toaletten. Strax därefter skickade de ut materialet på chatappen Snapchat. 

Rektorn på skolan uppmärksammades om bilderna genom en lärare på skolan.

– Jag blev väldigt upprörd. Vi utbildar ju inom vård och omsorg och man skriver ju på en blankett om sekretess innan man påbörjar sin praktik. Lärarna blev också väldigt upprörda för de tycker att de har påtalat det här ganska mycket för eleverna, säger skolans rektor till Metro.

Så fort hon fick kännedom om bilderna kallade hon in de båda elverna för ett samtal. 

– De blev först avstängda i en vecka och så polisanmälde vi dem. De har ju brutit mot sekretessen, man får inte fotografera över huvud taget när man jobbar inom vården, säger rektorn. 

Hur har eleverna förklarat att de gjorde det här?

– Dumdistrighet, kan man väl säga, de tänkte sig inte för. Nu skäms de och ångrar sig.

Den elev som tog stillbilder kommer att vara avstängd från skolan i totalt fem veckor. Men den som publicerade en filmsnutt straffas hårdare än så och får inte komma tillbaka till skolan förrän vårterminen 2016.

Hur kommer det sig att eleverna får så olika straff?

– Det beror på bilderna. Stillbilden bedömde man inte var lika grov, säger rektorn. 

Vårdtagarens anhöriga har informerats om händelsen och skolan har varit på plats och talat med äldreboendets personal.

– Jag ser väldigt allvarligt på det här, det handlar ju om vårt förtroende. För att vi ska kunna få praktikplatser måste våra elever vara mogna och utbildade för att inte göra sådana här saker, säger rektorn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset