Filmen på örnen som försöker ta ett barn är fejkad
Filmen på örnen som försöker ta ett barn är fejkad

Den har skrämt upp tusentals föräldrar, och är inne på sin andra omgång av internationell spridning. Men filmen är animerad i ett 3D-program.

”Läskigt”, ”Stackars liten bebis, tur att det gick bra” och ”Håll koll på barnen!” Många svenskar har på sistone delat en makalös film på Facebook, föreställande en örn som sveper ner mot en gräsmatta i ett försök att grabba tag i ett spädbarn. 

Örnen får tag i barnet, men har sedan svårt att lyfta och tvingas släppa det igen för att kunna flyga iväg. ”Oh shit”, hojtar kameramannen och rusar fram till barnet och dess förälder. Lyckligtvis verkar allt ha gått bra, och familjen har undkommit med blotta förskräckelsen och en enastående historia.

Eller?

Nej, detta klipp är faktiskt redan inne på sin andra vända av popularitet – och debunking. Det laddades först upp på Youtube i december 2012, och sedan tog det bara några dagar för sanningen att komma fram: Det var ett konstprojekt, och både barnet och örnen hade skapats i ett 3D-program. Detta utannonserades av de fransk-kanadensiska studenterna bakom projektet själva.

I dag har Youtubefilmen på händelsen 43 miljoner visningar, och i dess beskrivningsfält står det klart och tydligt att den är fejkad. Men privatpersonen som i mars 2013 laddade upp klippet till Facebook nämner inte det i sin beskrivning, varför filmen kunnat få sig ännu en omgång av bluffspridning.

Den nyfikne tittaren frågar sig naturligtvis om en händelse som denna faktiskt hade kunnat inträffa. Skulle en örn kunna svepa ned och kidnappa ett barn, och skulle den i så fall orka bära det? Svaret är, enligt fågelforskaren Patrick Comins som i december 2012 intervjuades av National Geographic, är ett tveksamt ja. Stora fåglar som örnar har till exempel setts flyga iväg med getter:

Men det finns inte så mycket skäl att oroa sig – generellt är rovfåglar väldigt försiktiga och beräknande med vad de attackerar, säger Comins.

– Till och med kungsörnen, en av näringskedjans högst uppsatta rovdjur, väljer hellre ett byte där risken är väldigt liten att själv skadas: murmeldjur, kaniner, skogshöns och sådant.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset