"Let's dance", "Tomb Raider" och dokumentären "Avicii: True stories" går att se under påsken.
"Let's dance", "Tomb Raider" och dokumentären "Avicii: True stories" går att se under påsken.

Påsken är äntligen här, och för många innebär det några dagars välbehövlig ledighet. Metro listar det bästa som biograferna, streamingtjänsterna och traditionell tv har att erbjuda medan du smälter påskmaten.

Traditionell tv

”Indiana Jones” (1981 – 2008)

Var: TV3
När: Varje dag mellan skärtorsdagen och påskdagen kl. 20:00

TV3 smackar på med en ”Indiana Jones”-följetong under påskhelgen. Det drar igång på skärtorsdagen med ”Jakten på den försvunna skatten” för att följa upp långfredagen med ”De fördömdas tempel”.

“Smartare än en femteklassare” (2011– )

Var: SVT1
När: Påskafton 20:00

“På spåret”-vinnaren Josefin Johansson leder SVT:s långkörare på lördagarna framöver. I lördagens program tävlar en förskollärare från Göteborg, en hydrolog från Dalby, en läkare från Rättvik samt en Melodifestivalen-expert från Höganäs.

LÄS MER: Metro tar pulsen på årets “Let’s dance”-deltagare

”Pirates of the Caribbean” (2003 – 2017)

Var: Kanal 5
När: Långfredag klockan 22:00, påskafton och påskdagen 21:30, samt annandag påsk 21:00

Medan trean väljer att rikta påskfokus mot ”Indiana Jones” tar femman greppet att lägga pirater på bästa sändningstid. De gör det i dagarna fyra och lämnar den femte och sista filmen därhän. Spännande äventyr för hela familjen utlovas när Jack Sparrow begår aningen märkliga piratinsatser.

”Rikard – om Rikard Wolff” (2018)

Var: SVT2
När: Långfredagen klockan 20:00

När den folkkära artisten och skådespelaren gick bort 2017, 59 i år gammal, stod hela Kultursverige i sorg. I en närgången dokumentär får vi möta Rikard Wolff genom en unik inblick där hans gamla älskare och hans mest hängivna beundrare intervjuas.

Se den intima dokumentären om Rikard Wolff i påsk. Foto: SVT

”Let’s dance” (2006– )

Var: TV4
När: Långfredagen klockan 20:00

Blir det Gunde Svans träningsrutin eller Britt Eklands erfarenhet inom showbiz som räcker längst i årets ”Let’s dance”? Eller blir det någon annan i årets startfält som drar det längsta strået? Kanske får man sig ett hum om vem som går segrande ur striden under långfredagens sändning, där den första deltagaren tvingas lägga dansskorna på hyllan och lämna programmet.

”Avicii: True stories” (2017)

Var: SVT2
När: Påskdagen klockan 21:00

Tim Berglings saga om hur han blev Avicii med hela housevärlden kan inte ha undgått någon. I dokumentären får man följa Avicii från de första stapplande musikstegen till den dagen han vid 27 års ålder plötsligt annonserade sin sorti från scenerna.

På annandag påsk har ”Bonusfamiljen” säsongsavslutning. Foto: SVT

”Bonusfamiljen” (2018)

Var: SVT1
När: Annandag påsk kl 20.00

Den andra säsongen av Felix, Moa och Clara Herngrens dramaserie ”Bonusfamiljen” aslutas på annandagen. En serie fylld av familjeintriger, kärlek, ilska och terapisamtal där Vera Vitali, Petra Mede och Erik ”Jerka” Johansson spelar i huvudrollerna.

Att streama

”Dom kallar oss artister: Ögonblicket” (2008 – 2012)

Var: SVT play

Vad har Håkan Hellström för relation till ”Night train to Memphis” och hur fick skivan ”The dream of the blue turtles” Robyn att inleda sin musikkarriär? Det och mycket annat får man veta genom 43 stycken treminutersavsnitt där några av Sveriges största artister bjuder på sina första musikminnen.

”My next guest needs no introduction” (2018)

Var: Netflix

David Letterman klev ner från talkshow-tronen 2015 när hans ”The tonight show” bytte programledare. Han gick i pension, lät skägget växa och gjorde i vintras comeback med sin nya show på Netflix. Första gästen var Barack Obama och i det tredje avsnittet får vi möta den otroliga Malala Yousafzai.

Obama gästar Letterman på Netflix. Foto: Joe Pugliese/Netflix

”Äta sova dö” (2012)

Var: SVT play

Den fyrfaldigt Guldbaggebelönade filmen var regissören Gabriela Pichlers debut. Precis som hennes nya film ”Amatörer” behandlar filmen de vardagliga problemen i landsbygden. Även större problem som att ens arbetsplats utan förvarning varslar stora delar av personalstyrkan.

”Billions” (2016– )

Var: HBO Nordic

Hedgefondmäklaren Bobby Axelrod och åklagaren Chuck Rhoades har i två säsonger varit i ett konstant krig i dramaserien vars narrativ behandlar korruption, kärleksintriger och många, många miljoner i förmögenhet. Nu har första avsnittet i den tredje säsongen (äntligen) rullats ut. Och dramatiken är hittills intakt.

LÄS MER: Oprah: ”Jag har definitivt jobbat häcken av mig för att komma dit jag är i dag”

”Silicon Valley” (2014– )

Var: HBO Nordic

När den femte säsongen av komediserien nu finns på HBO är det alltjämt med lika delar hopp som grusade planer som handlingen förs framåt. Ett gäng ambitiösa programmerare har siktet högt inställt, men lyckas gång efter gång fördärva det de har byggt upp.

”Cherrie – ut ur mörkret” (2018)

Var: SVT play

En av Sverige mest lysande r’n’b-stjärnor är den 26-åriga Cherrie. I en tre avsnitt lång dokumentärserie får vi följa henne vid sidan av de senaste årens framgångar. Hon tar med oss tittare till sitt Rinkeby och visar på den segregation och det våld som pågår i hennes hemort.

I ”Cherrie – ut ur mörkret” följer vi med artisten till hennes Rinkeby. Foto: SVT

På biograferna

”Amatörer” (2018)

Gabriela Pichler har teamat ihop med Jonas Hassen Khemiri, vilket föga förvånande blev en succé. Deras skildring av landsbygden är ärlig, samtida och helt fritt från schabloner, i en film där många av skådespelarna gör debut.

”Tomb Raider” (2018)

Oscarsvinnande Alicia Vikander spelar rollen som actionhjälten Lara Croft, i den nya ”Tomb Raider”-filmen. Ett gastkramande actionäventyr där Sveriges just nu största filmstjärna är lysande i sin roll.

LÄS MER: Alicia Vikander om alla stunts i ”Tomb Raider”: ”Ont i kroppen jämt”

”Black Panther” (2018)

Baserad på superhjälteserien med samma namn har nu ”Black Panther” tagit världen med storm. Chadwick Boseman spelar huvudrollen som T’Challa, den första svarta superhjälten någonsin. Sedan filmens premiär har den slagit tittarrekord på löpande band, och kritikerkåren är enig med publiken om filmens storhet.

”Lady Bird” (2018)

Ett turbulent förhållande mellan en mor och dotter skildras mitt i den amerikanska arbetarklassen. Mamman sjuksköterska, pappan arbetslös och dottern, Christine ”Lady Bird” McPherson, drömmer om ett mer glamoröst liv.

”Coco” (2018)

Pixars nya rulle har, som det vanligtvis brukar se ut, blivit en storsuccé. Såväl barn, föräldrar som kritiker har enhälligt stämt in i hyllningskören. I filmen får vi följa en 12-årig mexikansk pojke i sin dröm om att bli musiker.

”Coco” är Pixars nya storfilm. Foto: Disney/Pixar/Moviestore/REX/Shutterstock

”Tårtgeneralen” (2018)

Med Mikael Persbrandt i huvudrollen och debutanten Agnes Lindström Bolmgren i en biroll har programledarduon Filip och Fredrik lyckats skapa en av årets hittills mest hyllade svenska filmer. Persbrandt spelar rollen som Hasse P som vill sätta Köping på kartan genom att bygga världens längsta smörgåstårta.

”Call me by your name” (2017)

Årets Oscarsvinnare för bästa manus efter förlaga, är ett gripande kärleksdrama vi får följa en 17-årings sexuella uppvaknande. Filmen har dragit en hel del rubriker till sig, senast tidigare i veckan när den förbjöds från filmfestivalen i Peking för att handlingen, enligt arrangörerna, är ”gaypropaganda”.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset