Under filmfestivalen i Cannes gick 82 kvinnor i protest på röda mattan.
Under filmfestivalen i Cannes gick 82 kvinnor i protest på röda mattan.

VD:n Anna Serner säger att hon vill se en förändring i antalet kvinnor bakom kamerorna – till 2020. Annars drar Filminstitutet in stödet för manliga filmskapare.

Marknadsstödet som går till de mest kommersiella filmerna kommer år 2020 bara att ges till kvinnor om inte fler kvinnliga filmskapare får chansen. Det säger Filminstitutets VD Anna Serner, till SR, som medger att hon ser det hela som ett hot.

Serners hot kom under det stora #MeToo-seminariet inne i Festivalpalatset i Cannes på söndagen.

LÄS MER: Filminstitutet backar om ”normkreativitet”

– Om inte vi ser att den kommersiella delen av marknaden hjälper oss i att släppa fram lika många berättelser som är gjorda av kvinnor som av män, så kommer vi år 2020 öronmärka hela filmstödet till bara kvinnliga filmskapare, säger VD:n till SR, och fortsätter:

– Jag kräver inte 50/50, jag kräver att vi ser en förändring.

LÄS MER: Stjärnglans och politik inledde filmfestivalen 

Hur stor förändring som Filminstitutet vill se, kan Serner inte uppge. Men det handlar om att man vill se åtminstone 30-40 procent kvinnor – i ansökningarna – bakom kamerorna. Det vill säga regissörer och manusförfattare, i första hand. VD:n menar en sådan förändring så småningom kommer förändra hela branschen med nya perspektiv på berättelser och fler kvinnor i huvudrollerna på vit duken. Serner förväntar sig inte en totalförändring till år 2020, men säger i intervjun att det kan ske en större förändring till 2023 eller 2025.

– Det är att sticka ut hakan, det är ganska jobbigt, men det ger resultat och det är bara resultat som räknas, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset