Patsy (Joanna Lumley) och Edina (Jennifer Saunders) är tillbaka i högform i en långfilmsversion av 90-talsserien "Helt hysteriskt". Pressbild.
Patsy (Joanna Lumley) och Edina (Jennifer Saunders) är tillbaka i högform i en långfilmsversion av 90-talsserien "Helt hysteriskt". Pressbild.

"Helt hysteriskt"-drottningarna Edina och Patsy går loss på bioduken som om 90-talet aldrig hade tagit slut. Men "Absolutely fabulous: The movie" är en presentask riktad till redan hängivna fans.

Det är 24 år sedan serien "Helt hysteriskt" ("Absolutely fabulous" i original) invaderade våra tv-rutor. Att baka ihop en fristående långfilmsversion för bioformat kan tyckas väl sent påtänkt.

Men 2016 har vi sett en kvinnlig huvudrollskvartett sociala medier-avrättas ("Ghostbusters"), fått en dos missriktad mammafeminism i "Bad moms" samtidigt som hashtag efter hashtag pekar på att representation på film faktiskt är nödvändigt.

Sett till filmsammanhang erbjuder således Patsy Stone (Joanna Lumley) och Edina Monsoon (Jennifer Saunders) något närmast unikt – ett evigt systerskap mellan två åldrade partydrottningar. Biobiljetten till "Absolutely fabulous" är nästan värd sitt pris bara därför.

Solklart är dock att den här filmen är öronmärkt för inbitna fans, som mycket riktigt belönas med en kavalkad av bekanta ansikten, från nyckelfigurer som Julia Sawalha i rollen som Edinas präktiga dotter Saffron och Jane Horrocks som sekreteraren Bubble, till birollsinnehavare som June Whitfield (Edinas mamma) och Christopher Ryan (ex-maken Marshall).

Den lövtunna handlingen tar avstamp i hur Edina, i jakt på en ny kassako (hennes pr-kunder består av Lulu och Baby-Spice Emma Bunton) försöker värva exmodellen Kate Moss till sitt stall, men i stället råkar skicka Moss i Themsen. Ett Twitterdrev senare tvingas Eddy och Patsy på flykt.

Som helhet är "Absolutely fabulous: The movie" knappast upphetsande, men den erbjuder tillräckligt med glitter, glamour och vrickad självspäkning för att man ska roas för stunden. Skämten växlar mellan högt och lågt, med massor av blinkningar till verklighetens mode- och kändisvärld. Är du uppmärksam, och hyfsat insatt, blir du belönad.

Har man en gång tagit till sig Edina och Patsy, dessa ståndaktiga kvarlevor från Londons swingin' sixties, är det svårt att helt avfärda "Absolutely fabulous: The movie". Trots sina brister har den, likt sina hjältinnor, hjärta.

David Appleby
Bästa väninnorna Patsy och Edina (Joanna Lumley, Jennifer Saunders) drar till den franska sydkusten när Eddy anklagas för att ha försökt döda Kate Moss. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset