Bland Marockos sanddyner spirar kärleken mellan Marianne och Max (Marion Cotillard och Brad Pitt) i Robert Zemeckis "Allied". Pressbild.
Bland Marockos sanddyner spirar kärleken mellan Marianne och Max (Marion Cotillard och Brad Pitt) i Robert Zemeckis "Allied". Pressbild.

Mysmästaren Robert Zemeckis går i krig i nya "Allied", där Brad Pitt och Marion Cotillard spelar spioner i andra världskrigets Marocko. Det är en gammaldags film, på gott och ont.

En filmupplevelse kan vara många olika saker: En möjlighet att se världen med nya ögon, en inspiration till att förändra sitt liv, en kraftig knytnäve i solar plexus. Och ibland vill man bara ha lite trevligt.

Regissören Robert Zemeckis är en mästare på detta sista. Med filmer som "Den vilda jakten på stenen", "Vem satte dit Roger Rabbit" och "Forrest Gump" har han ordnat trivsamt ackompanjemang till fredagsmyset i mer än 30 år. Påhejad av Steven Spielberg skapade han "Tillbaka till framtiden", som är så himla trevlig att man kan se om den varje fredag.

Därför känns det lite långsökt att hans senaste verk är en andravärldskrigsrulle med Brad Pitt. Stjärnans tidigare filmer på samma tema har inte precis varit mysiga – från det stiliserade ultravåldet i Tarantinos "Inglourious basterds" till den kolsvarta och ännu våldsammare "Fury" av David Ayer.

Men Zemeckis håller stilen, hans "Allied" har mycket lite gemensamt med vår tids blodiga krigsskildringar. I stället känns den som en film från en annan tid, en "Casablanca" eller "Lawrence av Arabien" med storslagna vyer, vackra människor och en historia om romantik och svek.

Den kanadensiske underrättelseofficeren Max Vatan (Pitt) kommer till Marocko via fallskärm 1942. Hans uppdrag är att mörda en högt uppsatt tysk officer, med hjälp av en fransk agent som redan är på plats. Marianne Beausejour (Marion Cotillard) har lyckats nästla sig in i den europeiska societeten i Casablanca, och nu ska Max presenteras som hennes make.

Men äventyret i Marocko är bara första akten. Föga oväntat uppstår kärlek mellan de två agenterna, som slår sig ner i England, skaffar barn och lever lyckliga i alla sina dagar. Eller gör de det? När Max chefer börjar misstänka att Marianne är dubbelagent bestämmer han sig för att till varje pris bevisa hennes oskuld.

Zemeckis bränner det mesta av sitt krut på stämning och miljöer, från den marockanska kolonialdrömmen till det utsvävande bohemlivet vid Hampstead Heath, där det älskande paret håller sig med höns och plockar svamp i skuggan av Blitzen. Inte mycket blir kvar till att utveckla och nyansera huvudpersonerna: Max är träigt präktig medan Marianne är den varma, flörtiga drömkvinnan som eventuellt bär på en hemlighet.

"Allied" är helt enkelt gammaldags, på gott och ont. Greppet att låtsas som att Brad Pitts erbarmliga franska skulle kunna lura någon landar definitivt i den senare kategorin, tillsammans med likhetstecknen som Zemeckis sätter mellan sex och kärlek. Men nog kan filmen förgylla fredagsmyset.

Photo credit: Daniel Smith
Marion Cotillard och Bard Pitt spelar kärlekspar i skuggan av Andra Världskriget i spiondramat "Allied". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset