Thurman Merman (Brett Kelly) ser Willie Soke (Billy Bob Thornton) som sin enda familj, men Soke är inte säker på att han uppskattar det. Pressbild.
Thurman Merman (Brett Kelly) ser Willie Soke (Billy Bob Thornton) som sin enda familj, men Soke är inte säker på att han uppskattar det. Pressbild.

Svordomar och rövskämt är ledmotiven när världens sämsta jultomte återvänder till bioduken. "Bad Santa 2" är en typisk uppföljarfilm med allt vad det innebär.

Att det behövs motvikt till den julidyll vi pådyvlas vid den här tiden på året finns det många exempel på. Dickens 1800-talsfigur Ebenezer Scrooge har setts i många filmversioner, och andra väsen som sabbat julen på film är Gremlins, Jack Skellington, Grinchen och tomten i finska "Rare exports".

Med "Bad Santa" (2003) visade regissören Terry Zwigoff att en enda misantropisk fylletomte räckte för att få oss att älska att hata julen. Nyckeln låg i att den usle tomten, kassaskåpsfixaren Willie Soke (Billy Bob Thornton), hatade sig själv minst lika mycket som omgivningen, vilket gav honom ett försonande drag

Över ett decennium har gått sen dess och Willie är i sämre skick än någonsin. Innan han stoppar huvudet i en (elektrisk) ugn konstaterar han krasst att det inte finns några "happy endings".

Men ack, så fel han har. För i sista stund dyker Willies största fan Thurman Merman (Brett Kelly, som repriserar sin roll från den första filmen) upp med ett paket från Sokes förre rånarpartner Marcus (Tony Cox). Han har en stor kupp på gång, haken är bara att hjärnan bakom planen är Willies genomruttna morsa Sunny (Kathy Bates).

Med Mark Waters ("Mean girls", "Freaky friday") i registolen har "Bad Santa 2" goda förutsättningar för att lyckas, men tyvärr visar filmen upp alla typiska uppföljarsymptom: mer av allt, och sämre. Det inkluderar mängder av analsexhumor, rasistiska skämt, slapp dialog och scener där Soke sätter på brudar bakifrån.

Filmens största behållning är Kelly, vars rollfigur är exakt lika allvarligt naiv och konstig som i den första filmen – men i en vuxenkropp. Det blir så skruvat att det gränsar till obehagligt, på ett bra sätt. Det är han och Kathy Bates, vars white trash-matriark står för de vassaste replikerna, som räddar "Bad Santa 2" från total kollaps.

Jan Thijs
Billy Bob Thornton återvänder för att spela den värste tomten du kan föreställa dig i "Bad Santa 2". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset