Mark Wahlberg spelar chefselektrikern Mike Williams, som hjälpte flera av sina kollegor att ta sig från oljeplattformen Deepwater Horizon innan den gick under i ett eldhav. Pressbild.
Mark Wahlberg spelar chefselektrikern Mike Williams, som hjälpte flera av sina kollegor att ta sig från oljeplattformen Deepwater Horizon innan den gick under i ett eldhav. Pressbild.

Vem är god, vem är ond? "Deepwater Horizon", filmen om katastrofen på oljeplattformen i Mexikanska gulfen 2010, vill mest peka finger.

I april 2010 började gas att läcka ut i samband med djuphavsborrning från oljeplattformen Deepwater Horizon. Explosionen som följde slukade större delen av plattformen innan den sjönk till botten, men flera miljoner fat råolja läckte under tre månaders tid ut i Mexikanska golfen innan oljebolaget BP lyckades försegla källan.

Peter Bergs filmatisering av katastrofen intresserar sig inte för de oerhörda miljömässiga konsekvenserna, utan fokuserar på den mänskliga förlusten och vem som orsakade den. Elva män dog på Deepwater Horizon och Berg verkar vilja ge dem upprättelse.

Den låter delvis vänta på sig – faktiskt ända till filmens eftertexter (där alla de omkomna arbetarna får en minnesruna). I stället byggs handlingen upp kring överlevaren Mike Williams (Mark Wahlberg), chefselektrikern som var den siste att lämna plattformen.

Den som är bekant med Bergs tidigare regiarbete vet att han brinner för hjälteskildringar. "Deepwater Horizon" är inget undantag, och Wahlberg har rätt sorts vardagliga utstrålning för den här typen av roller.

Men här klistras hjälteglorian lite för hårt vid skådespelarens blodstänkta hjässa. Williams profileras tydligt som den lille mannen mot det stora, elaka oljebolaget, vilket gör att "Deepwater Horizon", mitt i sin eldshärjade prakt, framstår som tämligen svartvit.

I stället för att nyansera bilden eller sätta händelsen i ett historiskt sammanhang ägnar Berg massvis med speltid åt detaljbeskrivningar av plattformsarbetet och att följa arbetarnas jättelånga bil- och helikopterresa till Deepwater Horizon.

Men kanske engagerar sådant mer än lortiga stränder och döda havsdjur.

Nordisk Film
BP-chefen Don Vidrine (John Malkovich) och plattformschefen Jimmy "Mr Jimmy" Harrell (Kurt Russell) går i klinch i "Deepwater Horizon". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset