Anna Gunn spelar Naomi Bishop, skicklig finansrådgivare som gillar pengar, i Meera Menons "Equity". Pressbild.
Anna Gunn spelar Naomi Bishop, skicklig finansrådgivare som gillar pengar, i Meera Menons "Equity". Pressbild.

En smart finansrådgivare hamnar i kläm mellan karriärlystna medarbetare på Wall Street. "Equity" är en välspelad, långsamt pulserande finansthriller som kryper under skinnet.

"The wolf of Wall Street", "Wall Street", "The big short" – i filmens universum är finansvärlden ett hårt utpinkat revir för män. Meera Menons "Equity" utgör därför ett välkommet inslag i finansthrillerns ringhörna.

I hennes film står inte bara en kvinna i centrum, den lyckas dessutom med att skildra beräknande finansvargar på ett mångfacetterat sätt. Visst, kapitalet styr, men även människor som älskar pengar kan agera moraliskt.

Naomi Bishop (Anna Gunn från tv-serien "Breaking bad") är åtminstone ett sådant exempel. Hon är en hårdkokt, snabbtänkt finansrådgivare som gillar pengar och inte sticker under stol med det. Hennes specialitet är att lyfta uppstickarföretag som ska börsnoteras. Men efter att hennes senaste projekt blev ett misslyckande, har hennes självförtroende stukats.

Det ligger Naomi i fatet när hon tar sig an ett brittiskt sociala medier-snille (Samuel Roukin) och dennes klättrande företag. I kulisserna manövrerar sig hennes unga assistent (Sarah Megan Thomas) uppåt på karriärstegen, samtidigt som Naomis listige finanspojkvän (James Purefoy) snokar efter insiderinformation att sälja. En gammal vän (Alysa Reiner) visar sig också ha baktankar.

"Equity" tickar på med långsam men stadig puls, och rör sig skickligt mellan finansvärldens kontorslandskap och slutna rum. En feministisk glöd pyr under ytan, men filmen tar inte öppet upp frågan om sexism i den mansdominerade miljön.

För det här är knappast en film som hyllar systerskapet. I "Equity" kommer knivhuggen i ryggen från kvinnor såväl som män, och både från maktposition och i underläge.

Gordon Gecko, huvudperson i Oliver Stones "Wall Street" och ursymbolen för finansondska, kan härmed slänga sig i väggen. "Equity" är den obehagligaste Wall Street-skildring jag har sett, just för att den känns så trovärdig.

Sony Pictures Classics
Naomi Bishop tar sig an uppstickarföretaget Cachet, som är på väg att ta steget in på börsen. Men det går inte riktigt enligt hennes noga beräknade plan. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset