Åttiotalsmodet får fullt spelrum i "Everybody wants some!!", om hårt festande basebollkillar på ett amerikanskt college. Blake Renner (längst till vänster) spelar huvudrollen som förstaårseleven Jake. Pressbild.
Åttiotalsmodet får fullt spelrum i "Everybody wants some!!", om hårt festande basebollkillar på ett amerikanskt college. Blake Renner (längst till vänster) spelar huvudrollen som förstaårseleven Jake. Pressbild.

I collegefilmen "Everybody wants some!!" flyttar nykomlingen Jake in i ett hus fullt av basebollspelare, med fokus på sport, sprit och sex. Här finns spår av en bra film, men regissören Richard Linklater går vilse i blåögd nostalgi.

För den som har vuxit upp med amerikansk collegefilm är mötet med den svenska högskolevärlden dömt att bli en bedövande besvikelse. Inga slumpmässigt tilldelade rumskompisar, inget hedonistiskt spring break, ingen som lindar in huvudbyggnaden i toalettpapper.

Det finns många skäl till det. Collegeelever i USA är generellt yngre än svenska högskolestudenter, många är hemifrån för första gången – och är du en duktig idrottare får du en gräddfil i universitetsvärlden.

Det är denna sista kategori som står i centrum för Richard Linklaters nya film. Året är 1980 och 18-årige Jake kommer till ett universitet i södra Texas för att spela baseboll. Han seglar in på campus i sin fräna bil till tonerna av The Knacks "My Sharona". Blicken zoomar in på ett antal lockande flickstjärtar innan han når sitt mål – villan där skolans basebollspelare kamperar. Nu börjar livet.

Under de sista dagarna före terminsstarten får vi följa Jake och hans lagkamrater i en loop av fester, raggning och gliringar. Vi bjuds på repliker av typen "säg farväl till era gymnasieflickvänner – nu öppnar sig collegefittans underbara värld" och ständiga tuppfäktningar.

Filmen minner om 80-talets allra grabbigaste collegefilmer, men det finns små sprickor där ett mer modernt historieberättande kikar fram. Även om Jake vill vara en av killarna så är han öppen för nya intryck, han iakttar och testar olika identiteter. Dialogen är ofta rapp och rolig, och filmen vågar till och med vara en smula romantisk mot slutet.

Men "Everybody wants some!!" är ändå en film som gör mig bedrövad. Det ständiga refererandet till kvinnor som "some pussy" eller "a piece of ass" landar som bly i magen. Linklaters totalt okritiska hållning (filmen bygger på hans egna collegeupplevelser) till dessa snubbar känns helt världsfrånvänd, med tanke på den epidemi av sexuella övergrepp som rapporteras från amerikanska campusområden. Det blir helt enkelt för sunkigt för att vara kul på riktigt.

Van Redin
I "Everybody wants some!!" har tjejerna statistroller, med ett undantag: Beverly (Zoey Deutch) som får ihop det med huvudpersonen Jake (Blake Renner). Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset