Miss Peregrine (Eva Green), Jake (Asa Butterfield) och Fiona (Georgia Pemberton). Pressbild.
Miss Peregrine (Eva Green), Jake (Asa Butterfield) och Fiona (Georgia Pemberton). Pressbild.

Tim Burton tar sig an filmatiseringen av succéromanen "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn", om ungar med märkliga förmågor och monstren som vill förgöra dem. Resultatet är ojämnt, men med finfina skådespelarinsatser.

En liten flicka tycks sväva en decimeter ovanför marken. En ung pojke poserar i frack, hög hatt och monokel. Två små barn med vita ansiktsmasker och vita särkar leker en märklig lek – det ene verkar dra ut en serpentin ur munnen på den andre.

Bilderna tillhör författaren Ransom Riggs samling av udda fotografier från kamerans barndom – bilder som inspirerade honom till att skriva fantasyromanen "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn". Men de skulle lika gärna kunna vara hämtade direkt ur Tim Burtons märkliga fantasi, som småsyskon till Beetlejuice och Edward Scissorhands.

Därför är det föga förvånande att det är just Tim Burton som står bakom filmversionen av Riggs bästsäljare. Burton tar utan ansträngning kommandot över denna berättelse om barn med märkliga förmågor som bor i ett viktorianskt kråkslott och tampas med fasansfulla monster.

Skådeplatsen är en liten ö utanför Wales kust. Hit kommer 16-årige Jake från Florida för att få veta mer om hans farfar Abes bakgrund. Abe växte upp på ett barnhem på ön, och Jake har vuxit upp med hans sagor om de besynnerliga barn som han träffade där. Men när Abe mördas står det klart för Jake att sagorna var på blodigt allvar, och att mordet hänger ihop med Miss Peregrine och hennes barnhem. Det blir början på ett äventyr i tid och rum.

Överlag är filmen ett rejält snäpp läbbigare än annan tonårsfantasy – här festar skurkarna på ögonglober medan hjältarna har mer än lovligt morbida intressen (som att bygga stridsrobotar av dockdelar och djurhjärtan). Den är också lite ojämn, i början känns det som att Burton har smittats lite av romanens makliga tempo. Berättelsen får liv först när Burton släpper förlagan och skapar sitt eget äventyr; den sista halvtimmen är en genial kombination av knäppa infall och bombastiska specialeffekter.

Men den största styrkan med "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn" är två fantastiska skådespelare. Asa Butterfield som Jake bär filmen med sin patenterade känslighet, medan Eva Green i titelrollen gör en sprakande insats med lika delar Mary Poppins och Morticia Addams.

Jay Maidment
"Miss Peregrines hem för besynnerliga barn" bygger på boken av Ransom Riggs med samma titel. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset