Bebisfabriken är nedlagd, men i "Storkarna" får de långbenta fåglarna ändå ett oväntat bebisuppdrag. Pressbild.
Bebisfabriken är nedlagd, men i "Storkarna" får de långbenta fåglarna ändå ett oväntat bebisuppdrag. Pressbild.

Barn som börjar ställa obekväma frågor om varifrån bebisar kommer kan med fördel se "Storkarna". Där framgår det tydligt att barn kommer med storken och ingenting annat. Men där en fråga besvaras dyker nya upp, som vad en familj egentligen är.

Det är inte ovanligt att en barnfilm idag tar upp stora ämnen och svåra frågor. "Insidan ut" diskuterade känslor som sorg och ilska, "Upp" handlade om åldrande och ensamhet. "Storkarna" handlar om bilden av en familj men når inte alls samma nivå av finess eller känslighet.

Stundtals känns det inte ens som en barnfilm eftersom handlingen kretsar kring livspusslet, kontorsslaveri och föräldraskap. Det sistnämnda är ofrånkomligt.

Storkarna var de som en gång i tiden levererade bebisar till väntande och längtande föräldrar. Men det var länge sedan, i dag ägnar de sig åt mindre riskfyllda och icke levande paketleveranser. Bäst på detta är Junior som därför står inför en befordran. Han ska bara sparka Tulip först, företagets enda människa. Hon blev kvar hos storkarna efter en barnleverans som gick fel och är skälet till att de inte längre sköter världens familjeutökning.

Samtidigt som en bebis ändå av misstag produceras i den sedan länge nedlagda bebisfabriken (och det är ingen omskrivning) högt uppe bland molnen önskar sig pojken Nate ett syskon. Hans föräldrar jobbar ständigt och jämt och glömmer bort att leka med honom.

Resten är givetvis en lång resa. Bebis ska levereras mot alla odds. Familjer ska bildas, det är ju storkens egentliga kall. Men vad är en familj? I filmen visas olika versioner upp, mer eller mindre explicit. Är en vargflock en familj? Måste en familj bestå av mamma, pappa och barn? I filmen antyds att den lika gärna kan bestå av 18-årig människoflicka, en grabbig stork och en fabriksproducerad telning men kanske ska man inte lägga allt för mycket tankeverksamhet på just det.

Filmteamet ska naturligtvis ha beröm för att man tacklar ett så känsligt ämne som reproduktion även om filmen bara i ett enda ögonblick antyder att det finns andra sätt att försöka sig utöver en förfrågan hos storken. Säkert väcker den frågor hos de barn som ser den med sina föräldrar. Den som inte är beredd på en sådan diskussion efter filmen kan härmed anse sig varnad.

Warner Bros Pictures
"Storkarna" skildrar reproduktion ur sagans perspektiv. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset