Violetta (Martina Stoessel) söker efter sig själv och blir popstjärnan Tini, i filmversionen av den latinamerikanska Disneyserien. Pressbild.
Violetta (Martina Stoessel) söker efter sig själv och blir popstjärnan Tini, i filmversionen av den latinamerikanska Disneyserien. Pressbild.

Den latinamerikanska musiksåpan "Violetta" har blivit långfilm, som ett led i att lansera huvudrollsinnehavaren Tini Stoessel som artist i eget namn. Resultatet klingar sorgset tomt.

Disneys tv-kanaler för barn har haft ett obestridligt inflytande på dagens poplandskap. Artister som Justin Timberlake, Britney Spears och Christina Aguilera inledde sina karriärer i 90-talsprogrammet "The Mickey Mouse Club", och 2000-talsserier som "Hannah Montana" och "High school musical" har skapat skivkarriärer för de medverkande skådespelarna.

I Latinamerika har Disney rönt stora framgångar med telenovelan (en spanskspråkig släkting till såpoperan) "Violetta", om en tonårsflicka som upptäcker att hon är en gudabenådad sångerska. Numera 19-åriga argentinskan Martina "Tini" Stoessel spelade huvudrollen i serien som sändes mellan 2012 och 2014, och har åkt land och rike runt för att sjunga låtarna från programmet för skrikande fans.

Nu kommer filmen som ska förvandla henne till en renodlad popstjärna. "Tini – Violettas nya liv" kan inte tolkas på något annat sätt än som ett noggrant orkestrerat utbrytarförsök, där Martina Stoessel gör sig av med sitt alter ego, där fjärilen Tini kliver ut ur Violettas barnsliga puppa.

I filmens början har Violetta slagit igenom som popstjärna, men helt förlorat kontrollen över sin karriär. Samtidigt håller en sexig rival på att sätta klorna i hennes pojkvän Leon. Violetta bryter ihop under en pratshow och bestämmer sig för att hoppa av musikbranschen. På sin pappas inrådan reser hon till en italiensk konstnärskoloni för att hitta sig själv. Där får hon veta mer om sin döda mamma, den berömda sångerskan, och får en chans att gå i hennes fotspår.

Filmen får mig att tänka på flickrumsaffischer från 80-talet, med vackra människor som vandrar hand i hand längs sandstränder i solnedgången. Det är käckt och sentimentalt och fruktansvärt tomt.

Att filmens dialog dessutom är dubbad till engelska medan låtarna sjungs på spanska ger en ännu starkare känsla av själlös funktionsfilm. Här ska tv-seriens fans lockas att betala pengar för att se en film utan några som helst egna kvaliteter – en film som får "High school musical" att kännas som en uppföljare till "Ung rebell".

Disney
Kärlek med förhinder: popstjärnorna Violetta och Leon (Martina Stoessel och Jorge Blanco) skiljs åt och återförenas i "Tini – Violettas nya liv". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset