Anthony Weiner är numera mer känd för sina sexmeddelanden än för sitt politiska budskap. Pressbild.
Anthony Weiner är numera mer känd för sina sexmeddelanden än för sitt politiska budskap. Pressbild.

Kombinationen politiska ambitioner, sociala medier och fåfänga har aldrig känts mer aktuell. Dokumentären "Weiner" är inte bara ett fascinerande personporträtt, den är också ett roligt samtidsdokument.

Anthony Weiner var en gång i tiden New Yorks okrönte prins. Inte bara blev han invald i representanthuset sju gånger mellan 1999–2011, det var alltid med god majoritet. Aldrig mindre än 59%. Han var engagerad, kunnig och vältalig. Att han skulle kandidera till att bli stadens borgmästare 2013 var en självklarhet. Detta trots att han 2011 hade skickat olämpliga sexmeddelanden och halvnakna badrumsbilder till olika kvinnor. Men alla gör vi misstag, eller hur?

Att se dokumentären om Anthony Weiner är att bevittna en nedmontering av såväl en politisk karriär som ett äktenskap. Först i slow motion men sedan i allt snabbare takt. Det är en rejäl åktur, initialt imponeras man av Weiners energi, hängivenhet och politiska skicklighet. Sedan kommer glimtarna. Ett litet utbrott här, en svidande elakhet där. Och han verkar inte ens särskilt medveten om hur han uppfattas av människorna omkring honom.

Många är de politiker som uträttat det ena och det andra för att i slutändan förknippas med en skandal snarare än sina åstadkommanden. Weiners sexskandal har i dag en egen Wikipediasida, flera gånger längre än den om hans person. Man kan således förstå Weiners vilja att ställa upp i denna dokumentär som börjar kring borgmästarvalet 2013. Han vill förstås visa att han är mer än några omdömeslösa sexmeddelanden. Samtidigt är det uppenbart hur bra han trivs i rampljuset, hur svag han är för uppmärksamhet och smicker. Tankarna på hur detta kan ha bidragit till att han exponerade sig själv i helt fel ljus (kallt badrumsljus mer exakt) är inte långt borta.

Weiners fru Huma Abedin är en intressant figur som (förståeligt nog) mest figurerar i utkanten av denna dokumentär. Hon är ett toppnamn inom den amerikanska inrikespolitiken och har varit Hillary Clintons närmaste i flera år. Bredvid maken är hon en glimt av förnuft, balans och professionalism. Weiner är snarare en charmig men onåbar narcissist. Vilket såklart gör honom till ett fascinerande subjekt i en dokumentär.

Nonstop Entertainment
Dokumentärfilmen "Weiner" följer den demokratiske politikern Anthony Weiners försök att återupprätta sig själv efter skandalen med sexmeddelandena 2011. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset