Natalie Portman har hyllats för sin roll som Jackie Kennedy i Pablo Larrains "Jackie". Pressbild.
Natalie Portman har hyllats för sin roll som Jackie Kennedy i Pablo Larrains "Jackie". Pressbild.
Film TT

Klipska kvinnor konkurrerar med superhjältar och uppföljare på biodukarna i vår. Och kärleken har aldrig framstått som mer gränslös.

Vid första anblicken är det lätt att tro att vårens biodukar domineras av superhjältar och muskelmän. Och visst finns de, inte minst i form av uppföljare. Skådespelaren Vin Diesel sitter säkert på reprisernas tron med minst två. I januari återkommer han som extremsportaren och spionen Xander Cage i "XXX: Return of Xander Cage", senare i år spelar han Dom Torretto i vad som av trailern att döma är årets actionmacka, den åttonde delen i "Fast & furious"-serien.

Annat filmgodis för fartälskare blir "The great wall", "Guardians of the galaxy vol. 2", "Kong: Skull Island" och "Alien: Covenant".

Mix av storfilmer

Generellt ser 2017 ut att bli ett väldigt bra år, med en bra mix av stora amerikanska blockbusters som vi ju alltid måste ha för att överleva, säger Per Mårtensson, programchef på SF Bio. Han nämner "Pirates of the Caribbean: Salazar's revenge" som en potentiell publikdragare bland vårens uppföljare, men tror också på Disneys live action-version av "Skönheten och odjuret", med Emma Watson i huvudrollen
När de har släppt olika trailermaterial till den så har det varit rekord i nedladdningar. Så det känns som om det finns en stor efterfrågan där.

Kärlek i luften

Kanske hör det årstiden till, men inte bara Emma Watson förälskar sig på biograferna i vår – Ryan Gosling kärar ned sig i Emma Stone i Oscarshajpade "La la land". I en annan Oscarsfavorit, "Moonlight", faller en ung man för sin bäste vän, och i "Tom of Finland" skildras den finländske tecknarens väg ut ur garderoben.

En mer politisk vinkel på kärlek över gränserna hittar man i "Loving", om hur förhållandet mellan en svart kvinna och en vit man sätter stopp för rasistiska äktenskapslagar i 60-talets Virginia, och i "A united kingdom" som följer kontroversen som uppstod när den botswanske prinsen Seretse Khama gifte sig med den vita brittiskan Ruth Williams på 40-talet.

Kvinnoporträtt

Som en röd tråd under hela våren löper också filmberättelserna om smarta, starka kvinnor – från Nasa-tjejerna i "Dolda tillgångar" och det ugandiska schackgeniet Phiona Mutesi i Mira Nairs "Queen of Katwe", till Natalie Portmans Jackie Kennedy-porträtt i "Jackie".

Men är det en trend som är här för att stanna? "Wonder woman", som inleder filmsommaren 2017, skulle nog svara ja.

Natalie Portman har hyllats för sin roll som Jackie Kennedy i Pablo Larrains Jackie. Pressbild.
Natalie Portman har hyllats för sin roll som Jackie Kennedy i Pablo Larrains "Jackie". Pressbild.
Två av Hollywoods absolut hetaste skådespelare har förstås anlitats av Martin Scorsese i arbetet med Silence, om förföljelsen av katoliker i 1600-talets Japan. Pressbild.
Två av Hollywoods absolut hetaste skådespelare har förstås anlitats av Martin Scorsese i arbetet med "Silence", om förföljelsen av katoliker i 1600-talets Japan. Pressbild.
Oscarstippade Ryan Gosling och Oscarstippade Emma Stone i den Oscarstippade regissören Damien Chazelles Oscarstippade musikal La la land. Pressbild.
Oscarstippade Ryan Gosling och Oscarstippade Emma Stone i den Oscarstippade regissören Damien Chazelles Oscarstippade musikal "La la land". Pressbild.
Emma Watson spelar skönheten Belle i Disneys icke-animerade version av den animerade klassikern Skönheten och odjuret. På biografer 17 mars. Pressbild.
Emma Watson spelar skönheten Belle i Disneys icke-animerade version av den animerade klassikern "Skönheten och odjuret". På biografer 17 mars. Pressbild.
Mahershala Ali spelar langaren Juan, som blir pojken Chirons skyddsängel i Barry Jenkins prisade independenthit Moonlight. Pressbild.
Mahershala Ali spelar langaren Juan, som blir pojken Chirons skyddsängel i Barry Jenkins prisade independenthit "Moonlight". Pressbild.
Ruth Negga och Joel Edgerton spelar paret Loving i filmen med samma namn. Pressbild.
Ruth Negga och Joel Edgerton spelar paret Loving i filmen med samma namn. Pressbild.
Phiona Mutesi (Madina Nalwanga) spelar den fattiga flickan som visade sig ha ett utomordentligt sinne för schack i Mira Nairs senaste film Queen of Katwe. Pressbild.
Phiona Mutesi (Madina Nalwanga) spelar den fattiga flickan som visade sig ha ett utomordentligt sinne för schack i Mira Nairs senaste film "Queen of Katwe". Pressbild.
Halvguden Maui övertalas av den modiga unga kvinnan Vaiana att följa med på ett svårt räddningsuppdrag i Disneys Vaiana. Pressbild.
Halvguden Maui övertalas av den modiga unga kvinnan Vaiana att följa med på ett svårt räddningsuppdrag i Disneys "Vaiana". Pressbild.
John Goodman, Tom Hiddleston, Brie Larson och John C Reilly rör sig i farligt territorium i Kong: Skull Island. Pressbild.
John Goodman, Tom Hiddleston, Brie Larson och John C Reilly rör sig i farligt territorium i "Kong: Skull Island". Pressbild.
Dolda tillgångar följer en grupp kvinnliga matematiker under rymderan på 60-talet. Pressbild.
"Dolda tillgångar" följer en grupp kvinnliga matematiker under rymderan på 60-talet. Pressbild.
Emma Gray Munthe, filmkritiker på Aftonbladet. Pressbild.
Emma Gray Munthe, filmkritiker på Aftonbladet. Pressbild.
Kristoffer Viita, filmkritiker på SVT:s Kulturnyheterna. Pressbild.
Kristoffer Viita, filmkritiker på SVT:s "Kulturnyheterna". Pressbild.
Elin Dahlman, filmkritiker på TT Nyhetsbyrån. Arkivbild.
Elin Dahlman, filmkritiker på TT Nyhetsbyrån. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset