Martin Shkreli, 32, har tidigare anklagats för att använda sitt företagande i läkemedelsbranschen för att betala tillbaka fordringsägare från tiden då han sysslade med hedgefonder.
Martin Shkreli, 32, har tidigare anklagats för att använda sitt företagande i läkemedelsbranschen för att betala tillbaka fordringsägare från tiden då han sysslade med hedgefonder.

En ung läkemedelsföretagare i USA har höjt priset på ett läkemedel med 5 500 procent och anklagas nu för att försöka suga ut pengar ur sjuka och utsatta patienter. Själv säger han att pengarna ska gå till att utveckla läkemedlet.

Den före detta hedgefond-ägaren Martin Shkreli, 32, får svidande kritik sedan han köpt upp ett läkemedel som tidigare kostade strax över hundralappen per tablett och höjde priset till dryga 6 000 kronor.

– De praktiskt taget gav bort medicinen tidigare, säger han i en intervju med Bloomberg.

Läkemedlet Daraprim används mot infektionssjukdomen toxoplasmos, som kan ge livshotande skador på bebisar vars mödrar smittas under graviditeten, och även människor med nedsatt immunsystem, som patienter med aids och vissa typer av cancer.

►LÄS MER: Behandlar cancer utan legitimation – riskerar åtal

För ett par år sedan kostade tabletten kring en dollar per tablett, men har blivit dyrare över tid när produkten bytt ägare. Före Shkrelis prishöjning kostade den 13,50 dollar – och efter 750.

– Vad är det som de gör annorlunda som har lett till den här dramatiska ökningen? undrar doktor Judith Aberg, chef över infektionsavdelningen på Icahn school of medicine i New York.

►LÄS MER: Pfizer testade mediciner på nigerianska barn

Enligt Aberg kan prishöjningen tvinga sjukhus att använda "alternativa behandlingsformer som inte har samma effekt", skriver The New York times.

Enligt Martin Shkreli ska pengarna gå till att utveckla läkemedlet.

– Det är orimligt att få kritik för detta, säger han till The New York times.

Det amerikanska infektionssjukdomsförbundet och HIV-medicinsföreningen har skickat ett gemensamt brev till Shkrelis företag Turing där de kallar prishöjningen "oförsvarbar".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa