Ahmad Khan Rahami som greps efter bombdåden i New York och New Jersey.
Ahmad Khan Rahami som greps efter bombdåden i New York och New Jersey.

Han är 28 år, född i Afghanistan och amerikansk medborgare.Ahmad Khan Rahami, som greps för bombdåden i New York och New Jersey på måndagen, var en av USA:s mest jagade män.

Fingeravtryck på en av bomberna pekar på Rahami, som också fångats på övervakningsfilmer. Före gripandet på måndagen arbetade han på en snabbmatsrestaurang som ägs av familjen i staden Elizabeth i New Jersey där han bor.

Bostaden ligger ovanpå restaurangen, och under måndagsmorgonen genomsöktes lokalerna av FBI och poliser från Elizabeth. Då beslagtogs flera hårddiskar och två bilar.

Ahmad Khan Rahami greps senare vid ett tillslag på en regnig gata i Linden, en liten stad i New Jersey som ligger några kilometer från hans hem. Han utväxlade skott med polisen och fördes till sjukhus för vård.

Ägs av pappan

Restaurangen där Ahmad Khan Rahami arbetade ägs av Ahmads pappa Mohammad Rahami och mamman Najiba. 28-åringen har flera syskon, tre bröder och eventuellt också två systrar, rapporterar The New York Times.

NBC News har rapporterat att fem medlemmar av familjen stoppades i en bil nära Verrazano-bron i New York City sent i söndags kväll, och att de frågades ut av FBI. Senator Marty Golden sade på Instagram att det var relaterat till bombningarna.

The New York Times rapporterade att de fem var "i huvudsak" från samma familj och att de kan ha varit på väg mot flygplatsen JFK i New York.

Tidningen rapporterar också om långvariga klagomål mot familjens restaurang. Orsaken ska ha varit att den varit nattöppen och att gästerna fört oljud som stört grannarna. Stadsfullmäktige beslutade därför att den skulle stängas redan klockan 22 på kvällen.

Stämde staden

Mohammad Rahami stämde staden och stadens polismyndighet, flera poliser och en granne i federal domstol 2011. I stämningsansökan anklagade han dem för att ha kränkt hans medborgerliga rättigheter och diskriminerat honom.

Stämningsansökan lämnades in till en federal domstol i New Jersey av två av Ahmad Khan Rahamis bröder, som argumenterat för att familjen var måltavlor för myndigheterna på grund av dess etnicitet och muslimska tro. Man anklagade också en granne för att ha fällt uttalanden som kan tolkas som islamofobiska.

Domstolen tog dock inte upp fallet efter ett beslut 2012, som dock överklagats. Det har dock inte vidtagits någon åtgärd i målet sedan 2015.

Elizabeths borgmästare Cameron Bollwage säger till The New York Times att staden inte har diskriminerat familjen.

– Det var klagomål från grannarna, det hade inget att göra med deras etnicitet eller religion.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset