Växjös Olli Palola fick jubla två gånger om mot Linköping. Arkivbild.
Växjös Olli Palola fick jubla två gånger om mot Linköping. Arkivbild.

Under två säsonger, 2013– 2015, öste Olli Palola in mål i finländska ligan.Efter ett misslyckat år i KHL tappade han självförtroendet.– Nu är det tillbaka, sade Växjös finländare, som gjort nio SHL-mål.

Efter tisdagens 1–3-nederlag borta mot jumbon Leksand plockade Växjös tränare Sam Hallam om i kedjorna till hemmamötet med Linköping två dagar senare.

Undantaget: förstalinan med Olli Palola, Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen var intakt.

Vilka som ordnade trepoängaren? Just det. Trion som ska leda laget.

Och det var nye Palola som höll sig framme i 4–1-segern. Den 28-årige forwarden nätade 70 gånger på två säsonger i Tappara (2013–2015) och flyttade sedan till KHL – där det endast blev ett mål och fyra assist i den ryska klubben Vitjaz Podolsk.

– Vårt lag i Tappara och här är ganska lika. Vi var ett topplag och det är vi i Växjö också. Spelar man i ett sånt får man fler chanser att göra mål, sade Palola.

Två mål i premiären

I SHL-debuten med Växjö i september satte han två mål.

Precis som mot Linköping. Han är därmed den spelare i Växjö som hittills gjort flest (nio) och i SHL:s skytteliga har han ett upp till en trio.

– Det är alltid roligt att göra mål. Men jag har inte funderat alls på det efter förra säsongen utan bara på att jobba hårt. Gör man det kommer målen, sade Palola.

Han blickade samtidigt tillbaka på året i Ryssland.

– Jag ville så klart ha en bättre säsong än den. Jag tappade mitt självförtroende då, men nu känner jag att det är tillbaka och jag känner att jag spelar som jag gjorde i Tappara för två år sen.

Närmare åtta minuter in i matchen mot Linköping snodde Robert Rosén åt sig pucken i mittzon. Därefter levererade Kiiskinen den vidare till Palola, som avslutade säkert. Högt i Marcus Högbergs vänstra kryss.

Linköping kvitterade senare efter ett vackert samarbete mellan Ken Andre Olimb och Jakob Lilja, där den sistnämnde hittade nätet bakom Joacim Eriksson – som stod sin första match på över en månad.

Nära ett hattrick

Sedan fixade Palola en utvisning. Och direkt efter paus ordnade Kiiskinen så att det blev spel fem mot tre i mer än en minut.

Målet kom inte under den perioden – men väl två sekunder efter att bortalaget blev fulltaligt. Palola placerade åter in pucken på ett liknande sätt som vid 1–0. 

Han var i slutminuten nära hattrick. I stället fick han en assist till Robert Roséns 4–1-mål. Innan dess gjorde Pontus Netterberg sitt första SHL-mål för Växjö.

Tabellfemmans seger var dessutom den sjätte i rad mot Linköping.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset