En man som hade sex med en 10-årig flicka i Finland döms inte till våldtäkt.
En man som hade sex med en 10-årig flicka i Finland döms inte till våldtäkt.

En 22-årig finsk man som hade sex med en 10-årig flicka döms för sexuellt utnyttjande, men inte våldtäkt. Domen kritiseras av finska rättsexperter.

En finsk man, vid tillfället 20 år gammal, hade sex med en 10-årig flicka på en gård vid ett höghuskomplex i en liten ort i finska Birkaland. Mannen dömdes för grovt sexuellt utnyttjande av barn i både tingsrätten och i hovrätten, men inte för våldtäkt. Både tings- och hovrätten ansåg att det inte gick att bevisa att mannen förgrep sig på 10-åringen med hjälp av våld skriver finska Yle. 

Vidare har det inte gått att bevisa att barnet sade ifrån, eller att flickan var i ett hjälplöst tillstånd.

LÄS MER: Så går du vidare efter ett sexuellt övergrepp

Domen överklagades till högsta domstolen i Finland, men då instansen väljer att inte bevilja prövningstillstånd står hovrättens dom fast. Mannen döms inte för våldtäkt.

– Vi är tillbaka på 1700- eller 1800-talet i vårt resonemang. Då diskuterade man huruvida barn kunde vara föremål för våldtäkt, säger Terttu Utriainen, professor emerita i straffrätt vid Lapplands universitet, till Yle.

LÄS MER: Det här kan du göra om du ser ett övergrepp

Enligt Ultrainen borde lagen i Finland ändras, och hon anser att Sverige är ett föregångsexempel. I Sverige döms den som har sex med ett barn per definition till våldtäkt.

– Vi borde ha en sådan lagstiftning att det inte ens är möjligt för ett litet barn att ge sitt samtycke till sex, säger Terttu Utriainen, till Yle.

Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnavårdsföreingen i Finland, kallar beslutet tragiskt i en intervju med Yle.

– Det är tragiskt om det inte är möjligt att bevisa att ett barn blivit utsatt för våldtäkt. Barnet rättar sig långt efter den vuxnas vilja och förstår inte ens alltid vad det gör eller vilka konsekvenser det kan få, säger hon.

LÄS MER: FN: Finland är världens lyckligaste land

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset