Även Finland har nu skrivit under ett återlämningsavtal med Afghanistan.Det svenska är också på gång – samtidigt som båda länderna noga påpekar att det inte är bundet till biståndet.

Finland och Afghanistan undertecknade sitt avtal i Bryssel på tisdagen i samband med den pågående Afghanistan-konferens som har sin huvuddag på onsdagen. Målet är att "underlätta samarbetet mellan myndigheter då asylsökande vill återvända frivilligt till Afghanistan eller ska avvisas med tvång", skriver nyhetsbyrån FNB.

– Jag tycker att det här är en mycket viktig fråga. EU estimerar att speciellt trycket från migration från Afghanistan ökar, säger Finlands inrikesminister Paula Risikko i telefon till FNB.

Risikko betonar samtidigt att Finland inte krävt avtalet på plats i utbyte mot fortsatt bistånd.

– Det här var inte några handelsvaror, säger Risikko.

Liknande ord hörs från Sverige.

– Vi för sådana samtal fortfarande (om ett avtal) och jag kan inte säga när det blir klart. Men det är viktigt att påpeka – eftersom jag är biståndsminister – att vi villkorar inte biståndet till ett återtagandeavtal. Sverige gick in med en bred parlamentarisk enighet 2012 i ett långsiktigt åtagande för Afghanistan och det står vi fast vid, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) till TT i Bryssel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset