Här är tre av de finska emojisarna.
Här är tre av de finska emojisarna.

Som första landet i världen lanserar nu Finland egna emojis. Bilderna på bastubadarna, telefonen och headbangaren kommer få sällskap av fler bilder som kommer att presenteras i en julkalender som det finska utrikesministeriet ligger bakom.

Det är i en julkalender som sajten "This is Finland", som finska utrikesministeriet ligger bakom, kommer att lansera över 30 finländska emojis. Tre av dem finns redan ute till beskådan. 

► LÄS MER: Carl Bildt i radions julkalender

Den första behöver ingen större presentation. Det är nämligen en bild på två personer som badar bastu, ”så finskt det bara kan bli”, skriver sajten. 

Nästa emoji slår ett slag för tekniknostalgi, det är nämligen en stiliserad bild på mobiltelefonen Nokia 3310, som var omåttligt populär i början av 00-talet. 

► LÄS MER: Snart kan du ge någon fingret med din iphone

Den tredje emojin kallas för ”The headbanger”. ”Det är mörkt i Finland och så är även musiken”, står det på sajten. 

– Vi har skapat dessa emojis med glimten i ögat. Förhoppningsvis kommer de inte bara visa våra knasigheter, men även våra styrkor där vår oförbehållsamma ärlighet är en av exemplen, säger Petra Theman, chefen för offentlig diplomati vid utrikesministeriet i ett pressmeddelande. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset