Nu kan rökförbudet sträcka sig till den egna balkongen.
Nu kan rökförbudet sträcka sig till den egna balkongen.

Finland har tagit ett krafttag mot rökning. Målet är att befolkningen ska vara cigarettfri år 2030.

I Finland är flera offentliga miljöer rökfria, bland annat parker, stränder och busshållplatser. Även den egna balkongen kan påverkas av förbudet, skriver SVT.

– Vi fick många samtal och mejl från människor som blev störda av rökande grannar. Då kom tanken på ett förbud mot rökning i folks privata bostäder och på balkonger, säger Reeta Honkanen från det nationella tobaksprogrammet i Finland till SVT.

Förbudet innebär att de som störs av sina grannars balkongrökning nu har fritt fram att agera. Däremot är det upp till varje enskild fastighetsägare att införa förbudet, efter samtal med alla hyresgäster.

På grund av krångliga regler har hittills få förbud trätt i kraft.

LÄS MER: Skolan kan böta 10 000 kronor – om eleverna röker

Målet: Rökfri befolkning

När staten startade den nationella kampanjen mot rökning 2010 rökte över 20 procent av befolkningen i Finland, jämfört med dagens 13 procent.

Flera åtgärder har införts: cigaretter får inte vara synliga i butiker, återförsäljare måste betala en särskild avgift till staten, och skatten på tobaksprodukter har höjts kraftigt.

Målet är att befolkningen ska vara rökfri år 2030.

LÄS MER: Här förbjuds rökning – på hyresgästernas privata balkong 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset